Тризначките плашат с дело в Страсбург

Майка им отказала да купи двата апартамента за 85 бона

Тризначките плашат с дело в Страсбург | StandartNews.com

"Няма да платим! Няма да платим!", постановката на италианския драматург Дарио Фо звучи повече от актуално за съдебния спор между майката на благоевградските тризначки Вяра, Надежда и Любов и общината. Само дето на четирите жени не им е никак комично, а драматично. "Няма да платим и 1 стотинка от исканата сума за наеми на двете ни жилища. Да забравят. Правото е на наша страна. Искаме истината да излезе наяве и затова има дело в Районен съд - Благоевград. Нека кметството ни обори в съда с документи и аргументи", твърдят в един глас емоционалните тризначки Вяра, Надежда и Любов. Те любезно канят екипа ни да разговаря с тях в двустайния им апартамент. Но в типичния си стил им е трудно да се успокоят и в началото говорят една през друга. Във вторник чествали своя имен ден в София. Но в сряда сутрин получили "подарък" - обаждане от майка им Любка Стойчева. Притеснената жена им се оплакала, че в медиите се е появила информация, че дължат огромна сума за наеми на общинските апартаменти. "С тази новина ни събуди майка. Веднага дойдохме, за да сме до нея. Тя го преживява много тежко, дано не й се случи нещо", споделя Вяра. Тризначките, които се прочуха със спечелването на "Биг Брадър" през 2006 г. и наградата от 200 000 лева, заедно с майка си са категорични, че въпросните две жилища

са им дарени безвъзмездно

и дори не е трябвало да плащат наем през годините за тях. Доста време се опитвали да получат достъп до архивите на общината, за да се запознаят с всички документи по техния казус. Двете панелки са на първия етаж на блок 69 в жилищния комплекс "Еленово" - едната е гарсониера, а другата е двустайна. "От общината първо укриваха документа, че тези жилища са ни дарени безвъзмездно и безсрочно. Искаме да подчертаем обаче, че кметът Атанас Камбитов е много разбран и точен. После пък ни казаха, че документът е изчезнал. Вижте едно писмо от 1 ноември 2002 г., което ни е пратило кметството, в него пише "договор", но после няма нито дата кога е подписан той, нито пък има упомената конкретна сума на наема. Това означава само едно - апартаментите са дарение на многодетната ни майка. След брат ни и сестра ни се раждаме ние на 10 септември 1985 г.", палят се тризначките. Те обясняват, че

вече са станали "половин" юристи

Преди време занесли документите на адвокат, който бил убеден, че въобще не е трябвало да плащат наем през годините за жилищата, които стопанисва семейството вече 28 г., защото му представили заповедта на тогавашния кмет Захари Донев, че получават жилищата безсрочно. Твърдят, че се разбират прекрасно с всичките си съседи, че въобще не са надуват, че са помогнали на много хора. "Не разбираме защо непрекъснато ни атакуват. Ние си обичаме родния град. Ние сме негова реклама. Нека община Благоевград живее в XXI век, а не в 90-те години на миналия век. Някога в тези жилища е имало само балатум, мокет и прозорци. Инвестирали сме десетки хиляди левове за ремонти и подобрения. Никой обаче не признава тези разходи. Само искат наготово пари, звънят ни на домашния телефон постоянно от общината, тормозят ни", жалват се Вяра, Надежда и Любов. И допълват с познанията си по право, че общината неправомерно е увеличила неколкократно наема на апартаментите им. Предложено им било преди няколко години да ги купят, но на обща цена от 85 000 лева.

Това да не е 7-звезден хотел

та искат толкова много пари. Защо не намалиха цената, след като сме похарчили десетки хиляди левове за подобрения и ремонти", питат сестрите.
Майка им Любка не е на себе си от спора с въпросните наеми и дължимите суми. Според нея е кощунство да се атакува многодетна майка по този начин от кметството. Да се нападат с лека ръка децата й в медиите, де се пишат небивалици за тризначките. "Ще обявя гладна стачка, ако се наложи. Но вярвам в справедливостта на българския съд. Нека се знае, че са ми дадени двете жилища като дарение. Аз не съм планувала да родя тризнаци, но те са ми дар Божи. Ако трябва, ще стигна и до Страсбург. Защо веднъж не ме извикаха в този общински съвет, да вземат решение пред мен, да чуя аргументите им. Тези, които ме оплюват, нямат ли страх от Бога.

Нека безгрешният да хвърли камък

а не грешните", твърди благоевградчанката. Тя не крие, че получава 1000 лева заплата в цигарената фабрика, където работи. Но не е съгласна с непосилния наем, който й е определен с решение на общинския съвет в Благоевград. "Мислят си, че банковата ми сметка е много голяма и мога да извадя десетки хиляди левове да платя. Ами да взема да платя и на други закъсали наематели. Никой не ме пита имам ли банкови кредити, мога ли да плащам по 368 лева на месец наем за двете жилища", ядосва се тя. Трите й дъщери я успокояват с мисълта на индийския политик Махатма Ганди: "Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш".
От община Благоевград уточниха, че през 1985 г. е издадена кметска заповед за настаняване, по това време наемът за двата апартамента е определен на 168 лева. През 1995 г. клаузите по договора се актуализират, наемът става 752 лева за двете общински жилища. През 1997 г. те са актувани като общинска собственост. "Това реално изключва възможността тези жилища да са им подарени безвъзмездно", твърдят експерти в кметството. Справката сочи, че от 1 юни 2009 г. до момента

Любка Стойчева не е внесла нито лев

за наем на жилищата си. По това време е взето решение на общинския съвет за закупуване на двата апартамента по пазарни цени, но те не устройват майката на тризначките и не се стига до договор за покупко-продажба. Наемът до края на 2009 г. е общо 75 лева. Собственичката обаче декларира доход от заплата около 2000 лева на месец. Това кара Комисията по жилищна политика в общината да се събере и да реши да вдигне наема на 368 лева за двете жилища, а решението влиза в сила от 1 януари 2010 г. Причините са две - високото възнаграждение на Любка и отдавна навършеното пълнолетие на нейните 5 деца. Дължимата сума за наеми към момента е 14 901 лева, плюс 2500 лева лихви, което прави точно 17 401 лв. Дали тези пари ще постъпят в общинската хазна? Кой ще пие една студена вода? Отговорите на тези въпроси ще даде българският съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай