Три витамина за дълъг живот

Три витамина за дълъг живот | StandartNews.com

Цитруси и спанак ще ви заредят с безценния C, който крепи имунитета и костите

С цялото количество храна, което ежедневно похапваме, си мислим, че си набавяме всички нужни хранителни вещества. Истината обаче е съвсем друга. Според ново проучване на състоянието на здравето и храненето на населението на САЩ, 10 на сто от американците страдат от хранителен дефицит, пише www.prevention.com. Оказва се, че препоръчителните дневни стойности на ежедневния прием на витамини за добро здраве са занижени. Неотдавна канадски учени установиха, че е нужно да приемаме 10 пъти повече витамин D спрямо досегашните препоръки. Ето кои витамини е важно да приемате в достатъчно количество и как лесно да го сторите.

Мехлем за нервите

Този важен витамин помага на тялото ви да произвежда серотонин и норепинефрин. Това са хормони, които улесняват комуникацията между мозъчните и нервните клетки, което е от съществено значение за поддържане на добра имунната система и метаболизъм. Според проучвания недостигът на витамин B6 в организма може да предизвика здравословни проблеми с нервната система, кожата и кръвообращението. От друга страна, достатъчният му прием помага за по-добра памет и в борбата с диабета, астмата и акнето. От дефицит на витамин B6 най-често страдат хората с чернодробни и бъбречни проблеми или с хиперфункция на щитовидната жлеза. Вероятно липсва и на вас, ако сте вегетарианец, веган или имате непоносимост към лактоза, защото B6 се съдържа в пилешкото месо, морските дарове, прясното и киселото мляко. Жените се нуждаят от 1,5 мг витамин B6 на ден, а мъжете - от 1,7 мг. Може да си набавите повече от него, като похапвате зърнено-бобови култури, моркови, спанак, картофи, млечни продукти, яйа, риба, черен дроб и месо.

За здраво сърце

Известен като "слънчев", витамин D се произвежда, когато кожата ни е изложена на лъчите. Като се има предвид, че количеството, което си набавяме с храната е минимално, плюс малкото време, което прекарваме навън, не е чудно, че според Центъра за контрол и превенция на заболяванията 32 на сто от американците страдат от негов дефицит. Експертите са загрижени, тъй като твърде ниската му доза в организма създава опасност от куп болести - от повишен риск от рак и сърдечни заболявания до тежка астма при децата. Признаците за липсата на този важен витамин може да включват болки в костите, мускулна слабост и дори депресия. Най-добрият начин да проверите нивата на витамин D в организма ви е с кръвен тест. Може да си набавите повечко от него, като похапвате мазни риби - сьомга, риба тон и скумрия, както и говеждо, черен дроб, сирене и яйчен жълтък.

Универсален щит

Този витамин има изключителни антиоксидантни свойства и спомага за поддържането на здрави кости и зъби. Изследванията сочат, че той е незаменим помощник в борбата с простуди и грип. Ако си го набавяме редовно, ще боледуваме по-рядко и по-кратко. При дефицит на витамин С обаче първите признаци са умора, мускулни и ставни болки, суха кожа, подути или обезцветени венци и трудно зарастване на рани. А хроничната му недостатъчност - повече от 3 месеца - може да доведе до заболяване, наречено скорбут. Жените се нуждаят от 75 мг витамин С на ден, а мъжете - от 90 мг. Можем да си го набавим от цитрусови плодове, пъпеш, киви, манго, папая, ананас, броколи, брюкселско зеле, спанак, листни зеленчуци и сладки картофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай