Три религии в дома на Ходжеви

Три религии в дома на Ходжеви | StandartNews.com

Семейството доктори работи за Молитвена закуска в Пловдив

Историческите корени на Националната молитвена закуска датират от 1935 г., когато група бизнесмени от Сиатъл, виждайки, че нещата в техния град не вървят, се събрали заранта около трапезата, за да решат проблемите си. Обсъждали, молили се заедно по примера на молитвените закуски, които Исус Христос е правел често с учениците си на брега на Генисаретското езеро. Уповавайки се на силата на Бог, на неговата толерантност, доброта и вярата си в Христос, участниците в закуската в крайна сметка успели да вземат добри и мъдри решения. Няколко години по-късно американският президент Айзенхауер събрал голяма група от сенатори и други политици, за да превърне затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална.

Идеята намира развитие в Европа и традицията е продължена. На 1 и 2 декември 2015-а се проведе 18-та по ред годишна Европейска молитвена закуска. Нейният замисъл е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича той. Дискусията отново е подчинена на общата идея - обединение на религиите с цел разбирателство между хората. Между най-важните теми бяха бежанците и надвисналата над Европа терористична заплаха.

Те са известни лекари, родени и израснали в центъра на Пловдив, където живеят и до днес. Типичен пример за мултиетническо семейство. Точно заради хора като тях казват за Пловдив, че е специален град, изпълнен с неповторим дух и атмосфера. Д-р Гюрай Сами Ходжев е от турски произход, неговата съпруга, доцент д-р Нарцис Нисим Калева-Ходжева, е от смесен българо-еврейски брак. Имат три деца и внуче, възпитани в моралните ценности на три религии. В делници и празници в техния дом присъстват пет генерации - майката на д-р Гюрай Ходжев е пенсиониран учител на поколения деца, те двамата, дъщеря им Елица - проспериращ млад архитект, с малкото си момченце - най-младият засега представител на фамилията, и другите две деца на Ходжеви - завършващия стоматология Сами и бъдещата архитектка Енджи, малко над 20-годишни.

Тази година семейство Ходжеви бяха сред специалните гости на четири молитвени закуски. През февруари участваха в националната във Вашингтон, давана от американския президент Барак Обама. Мисията, която известното лекарско семейство си беше поставило тогава, наред с многобройните ангажименти и натоварена програма, бе да разкаже за уникалния си роден Пловдив, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. През май бяха в Тирана - на молитвената закуска на балканските жени, два дни по-късно в Букурещ за същото събитие. В началото на декември участваха в годишната молитвена закуска в Европейския парламент в Брюксел. Там присъстваха принцът на Белгия, президентът на Европейския парламент, евродепутати и техни колеги от националните парламенти, представители на обществени и икономически организации, на политическия и икономически елит от Европа и отвъд Атлантика, изтъкнати личности, бизнесмени от всички континенти, хора от различни религиозни общности.

"Общият замисъл на закуските, без значение в коя част на света се провеждат, е да се търси единството и чрез вярата в Бога - независимо как се нарича този Бог и коя религия изповядва човек. За да се изгражда по-добро отношение между хората", разказва д-р Ходжев. Той е анестезиолог-реаниматор с дългогодишна практика. Завършил е Медицинския университет в Пловдив, работил е в КАРИТ на Университетската болница до 1998 година, когато семейството кандидатства за работа в Турция и се мести при комшиите. Там д-р Ходжев е анестезиолог-реаниматор в немската болница "Юнивърсъл груп" в Истанбул, но е работил още в редица известни здравни заведения: Американската болница, болниците "Аджъбадем", "Флорънс Найнтингейл", Дж.Ф.Кенеди" и други. От няколко години той е представител за България на Здравна организация "Аджъбадем", която е водеща частна институция в областта на здравеопазването в южната ни съседка.

Доцент д-р Нарцис Калева-Ходжева е от водещите детски ендокринолози в България - педиатър, университетски преподавател и завеждащ отделението по детска ендокринология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Студентите, колегите, приятелите, пациентите и родителите я обожават заради брилянтното й чувство за хумор, търпението, отдадеността на професията, независимо от тежката специалност, която всеки ден я среща с хлапета, страдащи от коварни заболявания като детският диабет. Занимава се с научна дейност, участва в международни конгреси, симпозиуми и конференции. Единственото нещо, за което не й остава време е пианото - затова свири само пред семейството си и много близки приятели. Балетът е друга нейна страст, също останала някъде назад във времето.

Във фамилия Ходжеви почитат празниците и на трите религии. Така навръх Никулден, преди семейството да се събере около ритуалната рибна трапеза, съпрузите посетиха Синагогата в Пловдив, за да участват в запалването на първата свещ на един от най-важните еврейски празници - на светлината Ханука. Само преди дни д-р Ходжев бе на посещение в Одрин. Там се срещна с валията на града - Дорсун Али Шахим и посланичката, отговаряща за Балканите. Той сподели с тях впечатленията си от молитвените закуски. Срещна се и с отец Александър Чъкърък, който поддържа християнската църква "Свети Георги" в Одрин. Сега православният храм, поддържан предимно с дарения от родолюбиви българи, е нова кауза, на която д-р Ходжев ще посвети сили и енергия.

Мечтата на пловдивския лекар е да организира молитвена закуска в България. "И това трябва да се случи в Пловдив. Тук е естественото място за такова събитие. Не само заради богатата история, археология и култура на хилядолетния град, избран неслучайно за Европейска столица на културата през 2019-а, а защото тук най-ценното нещо са хората и духът, който носят. Те са живели в мир, добросъседство и разбирателство векове наред - вярвам, че това ще продължи, въпреки трудностите във всекидневието", казва д-р Ходжев. Приятели на семейството разказват, че когато д-р Ходжев си постави цел, той непременно я постига - затова всички вярват в успеха и са готови да помагат. Доброто, толерантността и човечността са "заразни" - това семейство Ходжеви са установили отдавна. Затова не спират да вдъхновяват приятели и близки за добри дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай