Тренирайте, за да сте щастливи

Тренирайте, за да сте щастливи | StandartNews.com

Красиви всеки ден

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнесКлуб MD sport, зала 5-Б, стадион В.Левски

То е ясно, че лятото и отпускарският сезон са достатъчна причина, за да му поотпуснете края и да разредите леко тренировките. В това няма нищо тревожно, ако все пак продължите да спортувате, макар и в олекотен вариант. Тялото има мускулна памет и това ще ви помогне бързо да влезете във перфектна форма след отпуската. Топлото време е подходящо за крос в парка и по сенчестите алеи, като разбира се, избягвате пиковите часове на жегата. Най-добре е да тичате сутрин по хладно, когато още не е напекло навън. Какво по-хубаво от това да започнете деня си заредени с енергия и добро настроение?! Всеизвестен факт е, че физическата активност, освен добра фигура, спомага за произвеждането на така нареченият "хормон на щастието" - ендорфин. Всеки, който тренира редовно, е изпитвал върху себе си онази приятна еуфория на радост и позитивизъм. Така хем ще сте във форма, хем ще се чувствате щастливи! Днес, заедно с Лора, ви предлагаме упражнения, които може да правите след крос в парка. Работи се в 2 - 4 серии от 10 -12 повторения на всяко движение. Програмата е с акцент върху горната част на тялото и корема, като се предполага, че преди това сте натоварили достатъчно краката. Преди да започнете работа, разтегнете тялото, подгответе мускулите, като направите махове встрани и кръгови движения с ръцете. Ако сте тичали повечко - разтегнете задължително мускулите на бедрата, за да премахнете напрежението.

1. Разтваряне встрани

Стъпете в средата на ластика с десен крак, изнесете левия леко назад и подпрете на пръсти; хванете краищата на ластика така, че да има лек опън и изпънете ръцете надолу встрани. От тук започнете да разтваряте ръце нагоре странично до нивото на рамената. Върнете ръцете бавно надолу и повторете в серия. На следващата серия сменете опорния крак.

2. Сгъване от клек

Поставете стъпалата в средата на ластика, свийте колената до полу клек и хванете дръжките на ластика с длани навън, като изпънете ръце надолу. От тук започнете да сгъвате ръцете нагоре, без да отлепвате лакти от тялото. Свийте ръцете докато дланите се изравнят с рамената и разгънете обратно надолу без инерция. Скъсете ластика, ако ви е леко натоварването.

3. Трицепс разгъване

Застъпете ластика с ляв крак, изнесете десния леко напред, хващайки краищата на ластика, сгънете ръцете така, че дланите да отидат зад тила, а лактите да са нагоре, близо до главата. От тук разгънете ръцете нагоре, без да разтваряте лакти встрани; върнете обратно и повторете в серия. Следващия път сменете краката. Тук може да направите до 18 повторения на серия.

4. Изправяне с баланс

Легнете по гръб на земята с изпънати крака и ръце, като вземете лека топка в длани. От тук вдигнете корпуса и краката едновременно нагоре, оставяйки опората само върху седалището, като държите краката изпънати, а ръцете с топката - над глава; тялото е в баланс, под ъгъл до прав гръб. Върнете с контрол обратно и повторете в серия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай