Тренчев: КНСБ се срещат с партийни лидери

Тренчев: КНСБ се срещат с партийни лидери | StandartNews.com

София. КНСБ са се срещали с партийни лидери и това е причината за раздора между двата основни синдиката. Това обясни лидерът на Конфедерацията на труда „Подкрепа" Константин Тренчев. Неговата организация също ще протестира, но предстои да реши кога и как.

В сряда двата профсъюза се отказаха от договорените преди дни съвместни протестни действия. Конфедерацията на независимите синдикати в България обяви шествие за 20-и ноември, а от „Подкрепа" в съобщение до медиите коментираха, че действията на колегите им са „дирижирани".

По думите на Тренчев от КНСБ са се срещали „и със Станишев, и с Местан и това не ни харесва". От „Подкрепа" се срещали само с министри от кабинета и то по конкретни въпроси, но не и с партиите, подчерта той.

"Не вярваме на политическите сили, които се боричкат. Не искаме в тази каша да се намесим така, че да обслужим чужди интереси", каза Тренчев.

Синдикалният лидер предупреди още, че очаква „пожари" в държавата след Нова година, като първо това ще се случи в енергетиката, а после и в медицината. Константин Тренчев обаче не е съгласен, че правителството трябва да подаде оставка, защото това може да послужи като оправдание, че не се взимат решения.

Според него спешно трябва да бъдат взети решения в различните сфери. В енергетиката пък изцяло трябва да се промени подхода, защото „там само се краде".

„Там се краде от мините, ако почнете, дори от столовете на мините и от превоза, та до ЕРП-тата. Само че при ЕРП-тата идва фактурата и се вижда, затова по-често си говорим за тях. Хората в мините в момента взимат заплати, дори взимат авансово заплати, защото тези които ги дават, ги е страх от недоволство. Но заплати се взимат със сериозен труд. И се страхувам това да не ни се изсипе някой ден като бумеранг с лихвите, защото загубите там са сериозни", обясни ситуацията Тренчев.

„Подкрепа" ще настоява за други параметри на бюджета, каза още синдикалният лидер по повод евентуални протестни действия на профсъюза. Имало е срещи с Ранобудните студенти, предстои и среща с Протестна мрежа, уточни той. Тренчев допълни, че синдикатите напълно подкрепят исканията на протестиращите за нов обществен договор и за нов морал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай