Трафопост се взриви, разруши два апартамента

Трафопост се взриви, разруши два апартамента | StandartNews.com

Бургас. Трафопост се взриви в стара жилищна сграда в центъра на Бургас и буквално отнесе два апартамента. Като по чудо пострадали няма. Обитателите на сградата са успели да я напуснат преди експлозията.

При взривната вълна има нанесени материални щети - обърнат микробус и натрошени стъкла на леки коли в близост. Около полунощ авариен екип на електроразпределителното дружество ЕВН е получил сигнал за повреда на трафопост, разположен на ул. „Хан Крум” 11, който е в центъра на Бургас, около Старата поща. Повредата е отстранена и аварийният екип си тръгва.

Бургазлия, живеещ в близост, забелязал по-късно, че от помещението, където е трафопостът, излиза дим, а в последствие и пламъци. Мъжът успял да предупреди живеещите и да евакуира хората от жилищния блок.

На място са пристигнали всички налични полицейски автопатрули, 3 пожарни автомобила с 13 огнеборци и 2 линейки. Огънят е потушен. Няма пострадали граждани, единствено мъжът който е бил на терасата и видял началото на пожара има наранявания по ръцете.


Над взривения трафопост се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и те били изведени преди експлозията. Подът на един от двата засегнати апартамента е напълно унищожен. Стените са разрушени като след бомбардировка.

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от електроразпределителното дружество EВН,  заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Ако сградата е опасна, хората ще бъдат евакуирани. Ще изпратя комисия, която да направи проверка на цялата сграда. Ако се установи, че е рискова, хората ще бъдат настанени във временно жилище, обясни Николов.

400 киловолт ампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията.

През март месец е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка на извършения ремонт, уточни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай