Това е най-четеният писател за последната година

Георги Господинов спечели наградата на Столична библиотека

Това е най-четеният писател за последната година | StandartNews.com

Георги Господинов е обявен за писател на 2021 г. в Годишните награди на Столична библиотека.

Първото място за най-четени поети пък си поделят Недялко Йорданов и Цочо Бояджиев. 

Изборът най - четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от заетите книги.

71 000 са читателите в най-старата културна институция на София - Столична библиотека. Заетите за дома книги са 410 000 (колкото през 2019 г.), а близо 1000 дневно са посещенията в библиотеката.

През 2021 г. са закупени и предложени над 4000 нови заглавия, повечето от които на български автори. 

От библиотеката отчитат, че през последните години е засилено и търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.   

Най-чтърсените книги на Георги Господинов, който печели приза за най-четен автор на художествена литератур, са „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. След него се нареждат Захари Карабашлиев с „Опашката“ и „Жажда“ и Елена Алексиева с ”Прекъсването на Самсара“ и "Свети вълк“.

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са още Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Димитър Бърдаров, Калин Терзийски. 

Церемонията по връчването на наградите ще бъде в сряда 19-ти януари от 11 ч. в зала „Американски център“ на пл. Славейков 4А. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай