Телевизия на абордаж (ОБЗОР)

Телевизия  на абордаж (ОБЗОР) | StandartNews.com

Частен съдия-изпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7 днес сутринта. Те имаха съдебно решение за изземане на техниката на телевизията по искане на синдиците на КТБ.

Премиерът изведе полицията от студията, поиска обяснения от МВР

Безнаказани не трябва да има

Меглена Кунева, вицепремиер

Намирам за крайно неприемливо подобно отношение към медията и работата на журналистите. Свободата на словото и върховенството на закона са над всичко в България. Безнаказани не трябва да има и законът трябва да важи за всички. Проверката, за която съобщи колегата ми Румяна Бъчварова, се надявам бързо да изясни има ли злоупотреби.

Ясно е само, че парите ги няма

Атанас Мерджанов, БСП

През целия ден сме свидетели на едно притеснително риалити, в което се сблъскват частни съдебни изпълнители с полицейска охрана, от една страна, и журналисти и телевизионери, от друга. Подобни силовашки изпълнения обикновено не завършват добре. Надали вече някой може да каже кое от аферата КТБ е мит и кое - истина. Единственото ясно е, че парите ги няма.

Това е прецедент

Румен Петков, АБВ

Случилото се е прецедент, който ще има своя европейски прочит и този европейски прочит ще бъде строго негативен за държавата ни. Това ни отдалечава от приетите общовалидни ценности в европейското семейство, за които всички говорим и към които всички се стремим.

Полицията да даде цялата информация

Д-р Красимира Ковачка, БДЦ

От БДЦ призоваваме министъра на вътрешните работи да предостави пълна информация по въпроса, включително за хората, наредили действията на служителите от МВР. Оставаме с надеждата, че случаят ще бъде разрешен цивилизовано и правдата ще възтържествува.

Спазвайте закона

Съюз на българските журналисти

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти призовава за спазване на законността и реда във връзка с безпрецедентния опит да бъде спрян ефирът на ТВ7 и NEWS7. Заставаме категорично в подкрепа на правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Според нас силови действия в публична медия са недопустими. Независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитени.

Синдиците: Седмица отсрочка за медията

Няма умисъл и тенденциозност спрямо телевизията, заяви Радослав Миленков

"С оглед на големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации, че това е целенасочен акт срещу медия, сме указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ АД - в несъстоятелност". Това съобщиха снощи синдиците на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност. "Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит и да уреди взаимоотношенията си с "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност. След изтичането на едноседмичния срок ще продължим всички позволени от закона действия, да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ АД - в несъстоятелност, на които се дължат милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец", се казва още в съобщението на синдиците. Малко по-рано от там съобщиха, че действията срещу TV7 са предприети след "продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност на "ТВ Седем" EАД кредит и след много проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане". "На 14 април на "ТВ Седем" АД от ангажирания от банката частен съдебен изпълнител Неделчо Митев е била изпратена покана за доброволно предаване на заложеното в полза на банката оборудване, за да може същото да бъде продадено и с приходите да бъде погасен кредитът.

С поканата бе предоставен пореден допълнителен срок от 14 дни за доброволно изпълнение и предаване на вещите, предмет на залога. Доколкото от длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока, единственият възможен начин за защита интересите на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците", пише още в съобщението.

"Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо ТВ7", коментира на извънредна пресконференция и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков. Според него по този начин синдиците се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията. В отговор на въпрос Миленков заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката.

Миленков допълни, че очакванията са "подобен акт да провокира желание за плащане" на дълга от страна на ТВ7.

Съдия-изпълнителят: Сървърът ще бъде иззет

Да се вземе точно сървърът сред други 200 вещи на ТV7 и news7 в списъка е логистичен избор. Практиката при принудителните вземания в рамките на частното съдебно изпълнение е да се започне с най-скъпите вещи. Това обясни пред журналисти частният съдебен изпълнител Неделчо Митев снощи. Той заяви, че списъкът с вещите, които трябва да бъдат отнети при принудителното изпълнение, наброява около 200 позиции. Дали ще бъде взет на първо или 115-о място, така или иначе трябва да бъде взет, обясни Митев. Това може да се случи в рамките и на един ден. Сървърът и останалите вещи се вземат от кредитора заедно с частния съдебен изпълнител като обезпечение. "Това е имущество, оставено с приемно-предавателен протокол в телевизията", заяви частният съдебен изпълнител. Според него с изземването на сървъра не се нарушава свободата на словото, а се спазва законът. Той каза, че категорично не вижда в дейността си процедурни грешки.

Полицаите действаха по най-тъпия начин

Бойко Борисов, премиер

Полицаите действаха по най-тъпия, глупав и брутален начин и затова си понесоха пълните наказания - оставки и да се махат. Това са началници, големи началници. Това се прави от двама полицаи. Нямат работа в студиото и да ни разнасят по света после. Влизането в ТВ7 беше недопустимо. Въпреки всичко обаче трябва да се упражни целият натиск, за да се съберат парите за хазната и да се върнат парите на данъкоплатците. Заради глупостта на полицията помолих 1 седмица отсрочка по изключение да им дадат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай