Петък,

Тайм: Сирийците чакат статут, за да напуснат България

От: Failed to load user -
16418
Тайм: Сирийците чакат статут, за да напуснат България
A
A
A

Ню Йорк. Списание Тайм публикува водеща статия за положението, в което живеят в България сирийците, избягали от гражданската война в родината си.

Под заглавие "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"  изданието разказва историята на сириеца Халед, участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск, като описва трудностите и несгодите, с които се сблъсква той у нас. Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, отбелязва списанието.

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите. Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише Тайм, като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".

"Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред Тайм.

Тайм посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора. За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред население, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още Тайм.

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

Тайм допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г. Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци,"подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още Тайм.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички