Търсят 300 000 лв. на пожар за Царевец

И Констанцалиевата къща в Арбанаси е в опасност, алармира шефът на търновския музей

Търсят 300 000 лв. на пожар за Царевец | StandartNews.com

Всичко тече, всичко се променя и дори камъкът и желязото се поддават на мощта на природата. На нейната "мушка" се оказва и най-посещаваният туристически обект в България - Царевец. Вековните каменни стени на крепостта обаче бавно се рушат. Консервацията на автентичните градежи е направена преди 40 г. И не издържа на атмосферните влияния. Огромните стени на зидовете, изградени от масивни каменни блокове, споени с хоросан, се ронят и поддават под собствената си тежест. Освен от климатичните влияния процесът се ускорява и от вандали, признава директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.


Разрухата лъсва, още щом пристъпиш на хълма през първата порта на Царевец. Проблемните участъци стават все по-видими, като продължиш и през втората и трета. На места липсват цели плочи от настилката. Или са изтръгнати, или са почупени. От спешна реставрация се нуждае и дървеният мост над сечената скала, по който минават всички туристи. Част от подходите са силно компрометирани и се нуждаят от цялостно ремонтиране и подмяна на настилката, не крият екскурзоводите. "Всеки ден туристите влизат с желание и любопитство, но остават изненадани от това, което виждат, препъвайки се в дупките и, залитайки по счупените плочи на стълбите към двореца на Асеневци", не крият гидовете.
Директорът на музея Иван Църов, казва че са необходими поне 2,5 млн. лв. за спешна консервация и възстановяване на всички щети по Царевец. Според него, ако сега не се вземат мерки, след година-две може да е късно.

 

"Тогава ремонтът би бил много по-скъп, защото пораженията ще са още по-големи отсега", предупреждава шефът Иван Църов. "Всички 26 обекта, стопанисвани от нашия музей, са недвижима културна ценност, което означава, че са достатъчно стари и се нуждаят от повече средства за поддръжка, отколкото една нова сграда. Наясно съм, че всичките наши нужди трудно могат да бъдат удовлетворени, затова в списъка сме включили само най-проблемните обекти. 8 са обектите, паметници на културата, които ще очакват пари през тази година. Най-солидната сума, която съм поискал, 300 000 лв., е за Царевец. През 2013 г. за крепостта бяха заделени едва 50 000 лв., с които беше ремонтирано пространството около Балдуиновата кула", недоволен е Църов.

 

Царевец все още е държавна собственост, макар че община Велико Търново е направила необходимите постъпки, за да бъде той прехвърлен за стопанисване от местната администрация. Общинският съвет също е готов с документите и е дал съгласие това да стане. Шефът на музея Иван Църов е изготвил подробна докладна с план-сметка за всички паметници, които се стопанисват от музея, в това число и Царевец. Документът ще бъде изпратен, както в ресорните министерства в София, така и при кмета Даниел Панов.

 

Исканата сума е в размер на 400 000 лв. - за спешни ремонти на най-застрашените културно-исторически обекти. Парите са заложени в инвестиционната програма на общината, но дали ще бъдат отпуснати, ще реши местният парламент в Търново. "За туристите и за общинарите трябва да е ясно, че исканите пари не са само за Царевец, а и за останалите музеи в старата столица и Арбанаси. В годините на криза за всеки е трудно да намери пари не за ремонти, а за елементарна поддръжка на сградите", казва Църов. "Например - трябва да заделим 17 000 лв. за Сарафкината къща във Велико Търново. Парите са за изолиране на влагата на етажите под уличното ниво, освежаване на остарелите мазилки и ремонт на тоалетните за посетители.

 

Шест нови WC трябва да бъдат направени и в музей "Възраждане и Учредително събрание", а предвидената сума за това е 13 000 лв.", обяснява Църов. В тази сграда ежегодно се провеждат куп национални и общински събития.
В исканата сума от шефа на Регионалния исторически музей са предвидени и 10 000 лв. за частичен ремонт на художественото осветление на църквата "Св. 40 мъченици". Храмът, строен от цар Иван Асен II, има художествено осветление. Но последната му реставрация е правена през 2005 г. и за тези 8 години е нормално да се амортизира. Още 2000 лв. трябват за родната къща на Петко Славейков, която също е музей. Те ще бъдат вложени в импрегниране на дървените детайли и частична подмяна на керемидите. "Последната направена инвестиция от 736 820 лв. е била за ремонтни дейности и художествено осветление на Владишкия мост в кв. "Асенов", намиращ се на стотина метра от храма на Асеневци и 250 000 лева, вложени в лампите на хълма Трапезица", уточнява Църов. 25 000 лв. трябват за ремонт на покрива на храма "Св. Димитър" и още 2000 лв. за оградните зидове на "Св. Георги". Тревожно е положението с покрива и в Констанцалиевата къща в Арбанаси. Там са предвидени 23 000 лв., които покриват разходите и за реставрация на зидовете в двора. "Ако сега не се направи спешен ремонт на уникалната къща, строена в типично арбанашки стил, догодина ще трябва да се вложат 2 пъти повече пари, защото освен покрива, ще се наложи да ремонтираме мазилки и вътрешни части", алармира Църов. Камбанарията в храма "Св. Димитър" в Арбанаси се нуждае от спешен ремонт и за реставрация там ще трябват 3000 лв. "Църквата вече е напълно проучена от археолозите, но скоро няма да можем да я отворим за посетители, тъй като за вътрешно оформление на пространството и ремонт на килията ни трябват още 100 000 лв.", пресмята шефът на Регионалния исторически музей в старата столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай