Търсят 2 млн. за да стане "Слава" музей

Варна може да се сдобие с уникална атракция

Търсят 2 млн. за да стане "Слава" музей | StandartNews.com

Общинските съветници спасиха подводницата от нарязване за скрап

Варна. "За мен и моите колеги корабът не е просто тонове желязо. "Слава" беше мой и наш дом, дом на всички подводничари, които са служили тук, а службата ги е научила на мъжество, на гордост и чест." Думите почти през сълзи произнесе в прощалното си слово за последната българска подводница на бойния ни флот нейният командир кап. I ранг Камен Кукуров."Слава " беше пенсионирана в Деня на будителите - на 1 ноември 2011. С военен ритуал националният флаг от подводницата заедно с гюйса /б.р. - специалния й флаг/ бяха предадени на директора на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева.На прочувствената церемония имаше сълзи както в очите на ветераните подводничари, така и на всички варненци, дошли да изпратят "Слава".

Символът на бойния ни флот разбуни духовете в морската столица в края на миналата година. Изненадващо от праха на забравените и затлачени папки в дневния ред на общинската комисия по собственост и стопанство извадиха оферта на частна компания, която иска да купи "Слава" за резервни части и да я нареже на скрап. Фирмата"Бон Марин Интернешънъл" на известния морски бизнесмен Георги Бонин е дала инвестиционното си предложение още през май, а едва в края на декември видя бял свят.

"Историята на Варна и на военното подводно дело не е за рециклиране", отсече първи общинският съветник от ГЕРБ Станислав Иванов, докато въпросът за продажбата държеше още в смут цялата комисия. Извадената от състава на ВМС подводница беше дарена на общината от тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов единствено, за да бъде превърната в музей на военното подводно дело у нас. Иначе подлежи на връщане на държавата, припомнят заповедта висши морски офицери у нас. Заради липсата на пари и извънредните кметски избори проектът подводницата да бъде закотвена като плаващ музей или да стане част от експозицията на Военноморския музей забуксува.

"Няма цена, която да плати тези 35 години вярна служба на "Слава" към родината", категоричен е младият местен парламентарист Станислав Иванов и около мнението му се обединиха всички от комисията по собственост и стопанство. Иванов има сантимент към бойния ни флот, защото в него е отбивал редовната си военна служба. Освен това е варненец, а и иска малкият му син, който сега е на 8 години, да може да види легендарната подводница на живо, а не само на снимка. За това идеята е "Слава" да бъде превърната в музей атракцион и да бъде между 1-во и 2-ро кейово място на пристанището. Това е зоната, чрез която кметът на Варна Иван Портних иска да отвори града към морето и да я превърне в развлекателна крайбрежна алея.

По груби сметки само за изваждането на подводницата на сушата ще са нужни 300 000 лв., а и техника, с която България не разполага. А превръщането на 76-метровата "Слава" в атракция пък би струвало минимум 2 млн.лева, стана ясно на заседанието на комисията. Но въпреки харчовете съветниците смятат, че проектът трябва да се сбъдне. Предвидени са средства от проектобюджета за култура, с които да бъде направен текущ ремонт на корпуса на кораба по вода. Трябват обаче милиони за изваждането му на сух док, обяснява зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчов. При него са идвали от Съюза на подводничарите и са обещали подкрепа от неправителствени организации и спонсори за превръщането на "Слава" в музей. Но с реални срокове и с необходимите много пари за това и през тази година никой не смее да се ангажира.

Първият й командир бе пленен от пирати

Броят на потапянията да е равен на броя на изплаванията. Това е девизът, поздрав, наздравица и код за посветените, които са слизали на дълбочина 270 метра в морето.На толкова се е спускала "Слава" през годините вярна служба, но пределната дълбочина е 300 м. Най-дълго под вода тя прекарва шест денонощия в Черно море. Българската подводница дори и през най-силните години на бойния ни флот не е напускала родната акватория поради изискванията на Варшавския договор преди промените и според международните споразумения, припомня последният й командир кап.I ранг Камен Кукуров.

На 28.12.1985 г. се вдига флагът на четвъртата българска подводница от произведените общо 20 съветски подводници в завода в Нижни Новгород. "Слава", която е преименува от "Ленински комсомол" е с бордови номер 84 и с първи командир капитан Дарин Матеев. По-късно той беше капитанът на кораба "Маласпина касъл" с първия екипаж от българи на борда, който беше пленен от сомалийските пирати.

Още от първите си дни екипажът на подводница номер 84 се е сдобил с прозвището "френския екипаж", който се отличил с изключителна задружност, професионализъм, решителност и упоритост.През 1989 г. "Слава" е обявена за " подводна лодка първенец, отличен кораб на ВМС".

54 души е екипажът на "Слава", който денонощно е на поста си в една чисто мъжка територия, сред която единствените други професии са лекарят и готвачът. Три са помещенията в подводницата - скромна каюта за командира, още една за заместника и дългото спално помещение за останалите, където са наредени койките."Дървени койки-железни моряци", обичат да казват подводничарите.

След промените "Слава" се вписва и в натовския флот.Като съюзник и член на алианса последната българска подводница получава натовски код "Ромео". През 2007 г.екипажът й спасява аварирала подводница по време на учение в залива на Несебър. А голямата слава на "Слава" си остава, че пак по време на учение екипажът й успява така да я покрие, че натовските радари не са успели да я прихванат. След 1989 г и смяна на акумулаторните батерии с батериите "Варта" подводницата вече може да стои под вода 25 денонощия. Последното си плаване "Слава" направи във Варненския залив на 21 декември 2010 г, а после беше закотвена във Военноморската база, където е и досега.

Началото на подводното корабоплаване в нашите военноморски сили е от 25 май 1916 г, когато се вдига националния флаг на първата закупена от страната ни германска подводница UB-1-8. Тогава в света има само 10 държави с подводници, припомни в прощалното си слово за "Слава" кап.Кукуров.

Бонин: Офертата за купуване остаря

Офертата за закупуване на подводница" Слава" е стара и не е въобще актуална, каза за " Стандарт" бизнесменът Георги Бонин. Той е в недоумение защо общинарите я вадят чак сега и въобще я разглеждат. Според Бонин в администрацията също не знайно защо, но бавят и проекта му за възстановяване и реновиране на уникалната сграда на някогашния турски зандан в града, която е на 150 години и е негова собственост. Идеята е част от нея да стане галерия и концертна зала, а другата - 7-етажна жилищна кооперация с бизнесофиси.

Бонин е възпитаник на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", капитан далечно плаване .Сега има успешен морски бизнес.
Известен е с богатата си колекция от ретро коли, с които всяка година печели купи.

Варненската високотехнологична "Къща дърво", собственост на бизнесмена влезе в сборника за 2011 г. на луксозния англоезичен том "1000 x European Architecture".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай