Тамплиерите вдигат храм в София

Тамплиерите вдигат храм в София | StandartNews.com

Разград. Рицарите тамплиери отварят свой храм у нас. На 15 ноември орденът ще открие духовното си средище, издигнато на столичния булевард "Климент Охридски" срещу УНСС, съобщи в Разград Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България.

Храмът ще бъде осветен с православен ритуал. Тамплиери от 9 държави, членове на Висшия Конвент на организацията ще дойдат в София за откриването на храма. Очаква се посветените в тайнството рицари да са над 70, каза Ралчев.

Двуетажната сграда, където ще бъде олтарът на рицарския орден, ще има и библиотека. Там ще се съхраняват както изданията на тамплиерите, така и друга литература, свързана с християнските ценности и добродетели. Идеята е в близко бъдеще библиотеката да се дигитализира и достъпът до нея да стане виртуален, каза Великият Приор.

В Разград рицарският орден, чийто член е и кметът на града Денчо Бояджиев, започва дарителска кампания. Тамплиерите подариха на местната болница апаратура на стойност 20 000 евро. Средствата за дарението са събрани от рицарите в Германия, обясниха организаторите. Орденът на тамплиерите е отворен към всички религии. Дарителските ни кампании в смесените райони ще продължат, каза Ралчев и обясни, че миналия месец орденът е дарил с литература Главното мюфтийство в София.

В Разград тамплиерите донесоха и пръст от гроба на хан Кубрат. Реликвата е донесена в България през миналата година след като делегация на Института по средновековна история на ордена у нас, ръководен от проф. Николай Овчаров, посети Украйна и пренесе символично пръст от земята на село Малая Перещепина, под която учените считат, че е погребан великият владетел на прабългарите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай