Свободният пазар вдига цената на тока за бита

Свободният пазар вдига цената на тока за бита | StandartNews.com

Либерализацията на електроенергийния пазар от догодина ще започне да увеличава цената на тока за бита. Това стана ясно на семинар, организиран от EVN България. Причината е, че въпреки възможността да избират свободно доставчика си на електроенергия, на практика по-голямата част от битовите потребители ще останат при Доставчика от последна инстанция (ДПИ), който по чисто пазарни механизми няма да може да им предлага конкурентно ниска цена. Това обясни Илина Стефанова, ръководител на отдел „Енергийна политика и екология" в EVN.

Европейският опит сочи, че около 93-94% от домакинствата остават при традиционния си доставчик на енергия отпреди либерализацията. Формирането на цените на електроенергията на свободния пазар ще зависи от цените, на които продават електроцентралите, от големината, типа и дисциплината на самите потребители, както и от маржа, който трябва да покрива оперативните разходи на пазара, начина на финансиране на сделките (предварително плащане или различни типове гаранции), а също и от рисковете, коментира Илина Стефанова. Самите цени на централите пък ще се определят както от производствените им разходи и от търсенето на енергия в региона,така и от структурата на потреблението – стабилност, динамика и пр., допълни Стефанова.

Самите цени ще се определят от моментното търсене и предлагане на бъдещата електроенергийна борса, за чието създаване ще трябва да се внедрят мощни ИТ системи за обработка и пренос на огромно количество постоянно променящи се данни за много кратко време, обясни още Илина Стефанова. Тъй като ДПИ работи само с малки клиенти, които имат динамично и непостоянно потребление, голяма част от електроенергията той ще трябва да купува от борсата в последния момент на високи цени, обясни още Стефанова.На практика Доставчикът от последна инстанция ще бъде стожерът на свободния енергиен пазар, който ще гарантира доставките на всички, включително и на енергийно бедните, за което ще бъде възмездяван по определена схема от държавата, допълни Стефанова.

Държавата ще трябва да компенсира и централите със сключени дългосрочни договори за изкупуване на енергията от тях на високи преференциални цени, като „американнските" и ВЕИ-ата, като доплаща договорените с НЕК цени над определените от борсата, коментира и Гочо Чемширов от EVN, но допълни, че това е въпрос на бъдещи преговори и договаряния. В крайна сметка либерализацията на пазара ще въздейства дисциплиниращо на всички потребители така да планират дейността си, че да консумират енергията най-вече в часовете, когато тя е в излишък и се предлага на най-ниски цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай