Свлачище може да срути къщи в сатовчанско село

Свлачище може да срути къщи в сатовчанско село  | StandartNews.com

Благоевград. Няколко къщи в сатовчанското село Осина са застрашени от срутване заради активирало се свлачище. Най-сериозно са засегнати 4 постройки, в които е опасно да се живее.

В понеделник на собствениците са получили заповед да се евакуират от кмета на община Сатовча Арбен Мименов. Те обаче отказват да напуснат домовете си.

„Насила няма как да ги изведем от жилищата им. Предлагаме им да ги настаним в новопостроеното училище в селището, което ще заработи през следващата учебна година. Притеснени сме от отказа им, тъй като въпросните къщи са напукани, процепите в някои са над 20 сантиметра, стените са изместени. Има счупени стъкла, вратите не могат да се затварят”, обясни Мименов.

Обитателите на постройките са притеснени от наближаването на свлачището, което е само на стотина метра от къщите им. Домовете им се рушат, има опасност да рухнат целите сгради. Но засега хората не са готови да се преместят и да заживеят в новото училище.

„Пукнатини има навсякъде по стените – и вътре, и отвън. При повече дъждове може да се срутят върху нас домовете ни. Ако стане по-страшно, може и да се преместим, тогава ще го мислим. Живеем в страх, но няма да излезем от жилищата си, които сме градили с ръцете си“, твърди Добромир Синапов.

Свлачището е установено още през 2005 г. от експерти на община Сатовча. Кметството потърсило финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но получило категоричен отказ. Необходими са стотици хиляди левове, за да се укрепят земните маси – трябва да напрви отводняване, да се вдигнат подпорни стени.

„Надеждата на хората в засегнатите къщи е Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да отпусне средства и за укрепването на свлачището, и за ремонт на компрометираните от земните маси домове“, каза кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай