Свлачища гълтат къщи след потопа (ОБЗОР)

Свлачища гълтат къщи след потопа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пропадат килнати вили между Албена и Балчик, в Родопите евакуират хора

Кметството в Туховища се наклони като кулата в Пиза

Поредният потоп, удавил България, събуди свлачища край морето и в Югозападните Родопи. "В последните дни хит в Мрежата станаха снимки на 2 къщи, които по време на наводненията през юни пропаднаха, а други две са се пропукали", каза за "Стандарт" главният инженер на община Балчик Николин Николов. В момента в района, където са къщите - вилна зона "Фиш-фиш", няма нови свлачищни процеси, но проблемът е сериозен, признават от морската община. Сега след валежите в последните дни инж. Николов отново е извършил проверка, която е установила, че пропадането на двете къщи е с 1-1,5 м в сравнение с нивото досега и те вече са на ръба самата пропаст. Отново предстои да се сформира комисия, която да огледа мястото. От началото на годината община Балчик е изпратила искане до регионалното министерство (МРРБ)

да осигури 200 000 лв.

за предпроектните проучвания, защото за да може общината да кандидатства за средства за укрепване на свлачището, трябва да има изработен проект. Пари за проектиране до момента не са обезпечени. Предвид ситуацията се разчита на Междуведомствената комисия към Министерски съвет за отпускане на средства за укрепване без проект, но са нужни милиони. Даже специалисти от "Геозащита"-Варна не могат да посочат колко пари ще трябват.

В Югозападните Родопи също настръхнаха заради свлачища. Положението в сатовчанското село Плетена продължава да е критично заради отнесената от пороите и свлачището улица. Тя води към училището и детската градина. Забранено е преминаването по нея, местни хора дежурят там, за да не допускат деца да приближават до опасния участък. 4 къщи пък са буквално на ръба на свлачището, една от тях е само на 1 м от пропадналата улица. А вчера хората в три от постройките бяха евакуирани с решение на "Геозащита" - Перник. "Поне успяхме да спрем притока на подпочвени и отпадни води към свлачището. Но това не е решение, трябват стотици хиляди левове за изграждане на подпорни стени. Молим се да няма повече дъжд", заяви общинският кмет на Сатовча Арбен Мименов. Първите две къщи са на Елзар Юсев и Руси Къдрев, които живеят в тях заедно със съпругите и двете си деца. Третият дом е на Ахмед Шекеров, но в момента там няма никой, тъй като стопанинът е на гурбет в Испания със семейството си. "На никой не му се напуска родния дом, но няма накъде. Длъжни сме

да не рискуваме живота на децата си

Дано укротят навреме свлачището и спасят къщите ни от срутване, че пукнатините в тях стават все по-големи", споделиха стопаните на двете обитаеми къщи.

Страх тресе и село Туховища. Здравната служба и кметството са в стара сграда, която се е наклонила като кулата в Пиза. Вратите на помещението не могат да се затварят. "Ако се усложни положението, ще изведем хората от кметството и лекаря", увери общинският управник. Тревожно е положението и с падналите земни маси на пътя за село Осина. Там е забранено преминаването на коли над 5 т, тъй като встрани се е образувала пропаст от 20-30 м, а скатът е отвесен.

Дано не се откъсне цялото шосе

което е единствената връзка на селището със света. Необходимо е изготвянето на специален проект, вдигането на подпорна стена, ще трябват стотици хиляди левове", каза още Мименов.
Днес в община Сатовча ще пристигне специална комисия от експерти на областната управа в Благоевград. Тук ще е и областният управител Бисер Михайлов. Ще се направи оглед на място и ще се опишат щетите. Целта е възможно най-бързо да се търсят и осигурят средства от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.

Долина и Одринци се разминаха с воден ад

Над 300 души ще се върнат по домовете си, треперят за животинките си

Добричките села Долина и Одринци в Добричко се разминаха с воден ад. Евакуацията, наложена с прокурорска заповед, бе отменена, съобщиха след заседание на кризисния щаб. Оттам добавиха, че продължава да се източва вода от яз. "Одринци" с 5 куб.м/сек, за да се осигурят нужните свободни обеми. За "Стандарт" ръководителят на "Напоителни системи" - Добрич, Пламен Спасов заяви, че до сряда сутринта нивото на язовира е паднало с 4 см. "Водата се оттича спокойно. Няма наводнени къщи. Единствено има извън регулацията на селата залети земеделски земи и ниви. Ще продължи източването на язовира, за да може да се осигури за около десетина дни свободен обем от около 8 млн. кубика. В момента все още свободният обем е около 4 куб. м, което е недостатъчно при по-големи валежи и би създало рискове", каза още Спасов.

Решението да напуснат принудително домовете си разбуни двете села. "Нямам намерение да се евакуирам. Чистя си буриите и сега ще си запаля печката, ще си налея една ракия и с бабата - жена ми Денка, ще гледаме телевизия", каза чичо Стефан от Долина в деня на разпоредената евакуация. "Цял живот събиран имот и не знам какво ще стане. Затваряме вратата, затварям и животните в двора и каквото стане - отиваме в града при дъщерята", тюхкаше се и Иван от Долина.

И в Одринци служители от община Добричка и полицаи обикаляха селото, за да предупредят хората, че трябва да напуснат домовете си. "Този язовир вече 30 г. откакто е построен и досега нито веднъж не е изпускан. Не се чисти коритото на Суха река", споделя Иван от Одринци. Притеснени бяха и Атанаска и съпругът й Жельо. Жената бе събрала каквото може от покъщнината и вдигнала на втория етаж на дома си. "Целият ни труд, градина 3 дка - всичко замина. Защо досега толкова години този язовир не е изпускан по малко, а чак сега. Миналата година валяха дъждове - нищо не се направи. Не почистиха коритото на реката, затова е така - водата не може да върви по пътя си", каза пък Атанаска, нарамвайки торбите с най-необходимото. Стефан Терзиев, регистриран земеделски производител, правеше опити да повдигне на по-високо 75-те си кошера.

Така, в молитви да се разминат с най-лошото, от Одринци бяха евакуирани 280 души, като над 90 на сто бяха в Добрич, а само 9 в създадения временен център във Владимирово, каза кметът на Одринци Димитър Минев. Там нощуваха и двайсетина жители на Долина. Рано сутринта в сряда мисълта на хората бе само за това как са изкарали едно денонощие без храна и вода животните в дворовете им. И бързаха да ги нагледат.

ЗА ВТОРИ ПЪТ

Каскада в полето удави село Долец

Семейното гнездо на младоженеца Шукри пак е опустошено

Втори потоп, връхлетял в последните шест месеца върху дуловското село Долец, разруши къщи и остави десетки хора без покрив в средата на зимата. "За първи път преживяхме наводнение, тук, в суха Добруджа, на 5 септември миналата година. Тогава водата дойде пак от полето, но беше няколко педи. Сега в неделя, върху долната махала се изля 3 м вълна. 3 къщи са напълно разрушени, 11 са необитаеми", обясни кметът Нихат Сали. Селският управник приема комисии, инженери и журналисти в превърнатото в полеви лагер кметство, в което в момента живеят две многодетни фамилии, чиито домове са превърнати в кална купчина руини. 6 деца и четирима възрастни спят върху две малки диванчета, ползват няколко изпочупени стола и одеяла, проснати на земята. Само 4-годишната Юркие, най-малка измежду малчуганите, се усмихва, останалите мълчат и в очите им се чете страх.

"Самолетна снимка показа, че причината за потопа е прелелият язовир в самуилското село Кара Михал. Неговите води са се оттекли в три други микроязовира в община Исперих и превърнати вече в каскада, са връхлетели върху нашето село. Инженерите, които дойдоха по спешност, казаха, че трябва да се изкопае отводнителен канал, който да поема водите от долната махала и да ги пренасочва към нашия микроязовир. Но става дума за воден път, дълъг повече от километър. Дали ще отпуснат пари за това скоро, никой не казва. А хората плачат, гневят се, обвиняват мен. Аз веднага ще подам оставка, стига това да реши проблема на селото, ама..." сам не знае какво да каже кметът Сали.

23-годишният Шукри Ружди, който преди няколко месеца си довел булка от съседното село Паисиево, гледа потъналата си във вода къща с пламтящи очи. През септември, когато водата я заляла за първи път, младият мъж не загубил присъствие на духа. С родители и роднини ремонтирали из основи дома и през есента той вдигнал сватба. Сега гнездото на младоженците отново е залято от придошлата вода, а щастието на новобрачните е превърнато в печал.
Всички в Долец очакват решение от властите, което да гарантира, че селото им повече няма да се дави в потоп. Кметът за пореден път преглежда списъка с имената на пострадалите, тревожен, че времето минава, а решение за техния утрешен ден няма. Докато се суети, му се обаждат, че роднини от Нови пазар са дошли да вземат 85-годишната баба Мюкерен, за да се грижат за нея, докато семейството й останало без дом, намери изход. 8 от пострадалите фамилии са се настанили при роднини в Дулово. Техните, оставени без надзор къщи, вече са примамка за мародерите, а в селото няма полицай. Докога обстановката в Долец ще продължи да е кризисна - никой в селото не знае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай