Светът полудя. Кучета били опасни за хората

Учени решиха да мерят замърсената околна среда

Светът полудя. Кучета били опасни за хората | StandartNews.com

 

Светът наистина се запътил натам, където най-малко искаме да стигнем. След опитите да се наложи единия пол, да се изтрият от учебниците най-големите умове на планетата заради цвета на кожата им, сега дойде ред да се посочи вредата и от домашни любимци.

Учени от Университета в Калифорния обявиха, че кучетата са опасни за човечеството, защото имат отрицателно въздействие върху околната среда. Това пише специализираният научен сайт phys.org като прилага и част от разработките по темата.

Професорът Грегъри Окин установи, че домашните любимци са голяма заплаха за планетата, защото ядат много месо. Според данните му, 160 милиона кучета и котки в САЩ са отговорни за 25-30% от негативното въздействието, свързано с консумацията на месо. Това изкарвало около 64 милиона тона въглероден диоксид (CO2) под формата на емисии в атмосферата. Професорът сравнява щетата с използването на 13 милиона автомобили в течение на една година.

В Университета на Илинойс обаче скочиха срещу подобни твърдения. Професор Кели Суонсън припомни, че повечето храни за домашни любимци се правят от вторични хранителни продукти, „следователно разходите за опазване на околната среда при тези съставки не са същите като консумацията от човека."

На същото мнение е и Себастиан Лебебвр от университета в Лион. Той добавя, че въглеродните емисии от конвенционалните фуражи могат да имат някакво въздействие върху околната среда, само ако хората спрат да ядат меса и всички станат вегетарианци.

Професор Пим Мартенс от университета в Маастрихт посочва, че въглеродният отпечатък на кучетата има значение, но е важно къде точно живеят тези животни.

Засега котките са пожалени от учените, защото всички те са единодушни: голямо куче яде повече от малка котка и следователно оставя по-голям въглероден отпечатък.

Отделен е въпросът, че за да стигнеш до подобен извод не е нужно нито да си професор, нито да си написал дисертация по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай