Вторник,

Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците

От: Администратор -
3123
Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците
A
A
A

България е сред страните с най-рязък спад на работоспособното население

Ръстът на българската икономика се забавя и при сегашните темпове на оживление България няма да достигне европейските стандарти за качество на живот в рамките на едно поколение. Това са едни от най-важните изводи, направени по време на дискусия на тема: "Потенциал на България за устойчив растеж и споделен просперитет" на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Световната банка. Ръстът на икономиката за второто тримесечие на годината се ускорява до 2,2% при ръст от 2% за предходните три месеца. Но спрямо годините преди световната финансова криза, когато се отчиташе ръст на БВП от 5-7%, сега има сериозен спад в ръста на икономиката.

Според презентацията на Тони Томпсън, постоянен представител на СБ за България, Словакия и Чехия, България е сред страните с най-рязко намаляване на населението в работоспособна възраст. Тези негативни тенденции налагат нуждата от нови двигатели, които да гарантират по-бърз, всеобхватен и устойчив растеж на икономиката, каза Томпсън.
По време на дискусията във ВУЗФ се откроиха три ключови политики на трансформация, насочени към подобряване на управлението, на уменията на населението, както и на начина, по който се правят обществените разходи. Първата от тях включва създаването на по-качествена институционалната и правна рамка, втората обхваща разнообразни начини за повишаване конкурентоспособността на хората на пазара на труда, а третата е насочена към по-ефективното използване на публичните средства.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички