Светият синод чака 67 млн. лева от Брюксел

Светият синод чака 67 млн. лева от Брюксел | StandartNews.com

Пътищата до светите обители ще си останат грижа на общините

И Българската православна църква ще бъде бенифициент на Брюксел. Това стана ясно от срещата на вицепремиера Томислав Дончев и четирима ресорни зам.-министри - на регионалното развитие Деница Николова, на социалното Зорница Русинова, на земеделието Васил Грудев и на културата Боил Банов, с делегация на Светия синод, водена от главния секретар на синода архимандрит Герасим.

До средата на годината се очаква БПЦ да получи 67 млн. лева за реставрацията на общо 186 църкви в цялата страна. Работата в някои от тях е в ход или приключва, а други тепърва ще трябва да кандидатстват с проектите си. В малките общини Божиите домове ще бъдат обновени по Програмата за развитие на селските райони.

Съгласно условията, европарите могат да се харчат за реставрация и консервация на стенописите, както и за отопление и вентилация. Светият синод свързва възможностите си за реставрация на църкви и с програмите за развитие на туризма. Там обаче има доста сложни проблеми, доколкото една манастирска църква не може да бъде реставрирана, тъй като е част от цялостен туристически обект. Да кандидатстват по тази начин могат да си позволят само най-големите ни манастири. Освен това, съгласно новите правила, подобни обекти вече се финансират само с половината от сумата. Освен това Брюксел не дава пари за пътната инфраструктура до светите обители, която остава грижа на общините. А най-големият проблем е, че самата БПЦ няма пари и може да получи тези средства само чрез общите планове за развитие на съответната община.

Трябва да подберем най-нуждаещите се

Емил Велинов,
шеф на дирекция "Вероизповедания" в МС

Възможността да се ремонтират църковните обекти с евросредства започна още през 2010 г. благодарение на Програмата за развитие на селските райони. Тя позволява БПЦ да бъде бенефициент, ако съответните храмове са в общини с население до 10 000 души. Благодарение на нея през първия мандат на ГЕРБ само в Пловдивска епархия вече са реставрирани или се ремонтират на 19 църкви и манастири. Добре се работи във Видинска и Ловчанска епархия. Вече е възстановена църквата "Свети Георги Победоносец" в Брезник, която е първият обект в Софийска епархия, завършен по тази програма. В момента се извършва синхронизиране на работата на Министерството на регионалното развитие, общините, Св. синод, проведохме и съвещание с вицепремиера Томислав Дончев. Тепърва обаче предстои много работа по определянето на критериите, по които ще се дава предимство на един или друг обект. За целта трябва да бъдат определени съответните консултантски фирми, които да дадат своята оценка. Трудностите идват и от това, че БПЦ няма свои пари и ще трябва да кандидатства заедно с общините, за да получи 100-процентов транш. Но ако една община кандидатства примерно с пет обекта, само един може да получи цялата сума, а другите ще се нуждаят от по-голямо съфинансиране или дарителство. Затова трябва много точна преценка кои храмове са най-нуждаещи се от ремонт и отговарят на възможностите за пълно финансиране от Брюксел. Но преди всичко трябва да довършим започнатите обекти, за които парите бяха спрени при кабинета "Орешарски".

Може да раздаваме и социални помощи

Отец Никанор

Много от тези 186 църкви тепърва трябва да кандидатстват, а още не са готови с документацията. Настоятелствата трябва до 15 юли да представят защитата на проектите си и не е ясно колко от тях ще се справят. Съществуват и големи несъгласувания между институциите, най-вече с Националния институт за недвижимите културни паметници. Така че има сериозни рискове много от обектите да не успеят да се класират. По-важно е друго - Църквата успя да направи пробив в друга европейска програма за развитието на човешките ресурси, където за пръв път тя става бенефициент. Това стана на базата на споразумението за социално партньорство, което подписаха още през 2010 г. покойният патриарх Максим и тогавашният социален министър Тотю Младенов. БПЦ има 4000 местни подразделения, докато Агенцията за социално подпомагане има 179 местни клона. И отдавна сме предложили нашата база да бъде използвана за различни социални дейности. Тук също има работа за съгласуване. Нужни са инициативни свещеници и монаси, които да поемат тази дейност, за да бъдат усвоени предвидените средства. И най-вече - църквата да осъществява социалната си роля. Тя не е основна за нея, но винаги е присъствала в живота й от 2000 години.

Събираме експерти да огледат "Невски"

Епископ Тихон, предстоятел на храм "Свети Александър Невски"

След като най-сетне патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" получи нотариален акт, вече може да кандидатства за ремонт по различните европрограми. Но колко пари ще са нужни, никой не може да каже. За да се искат средства от Брюксел, трябва да се знае точно какво трябва да се прави. Всичко това трябва да се извърши от експерти. Наистина, през 2008 г. германска фирма, специализирала се в ремонт на църкви, направи технически преглед, но сега трябва да се види дали оценката е още актуална, или трябва нова. Затова съм се заел да създам един консултативен съвет, в който да влизат представители на УАСГ, на БАН, на съюза на архитектите и от други институции, които заедно да направят пълен оглед на храма, да видят какво е необходимо. После, съгласно закона за обществените поръчки, да се обяви конкурс, който да избере най-добрата оферта, да се избере супервайзер. Едва тогава може да се види за колко пари става дума. И по коя програма ще се кандидатства - дали самостоятелно, дали заедно със Софийска община или други институции. Дали в Брюксел ще таксуват храма и като туристически обект, където съфинансирането е 50 на сто, или само като паметник на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай