Свети Атанасий се бори с клеветниците

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

Свети Атанасий се бори с клеветниците | StandartNews.com

Днес православните християни тачат паметта на великия изповедник и учител на Църквата св. Атанасий. Той е роден през 295 г. в Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование. Александрийският епископ Александър забелязал качествата на младежа и го взел в своя дом, като го направил свой духовен син и секретар. В 319 г. Атанасий станал дякон.

Заради повдигнати обвинения в користолюбие и в груби насилия над клириците от враговете ариани на св. Атанасий бил свикан събор в Трир, който независимо от изложените доказателства за невинността на архиепископа на Александрия все пак го осъдил. Като видял, че по този начин няма да се добере до правдата, св. Атанасий се срещнал лично в Цариград с император Константин Велики и му представил истината. Императорът извикал участниците в Трирския събор за преразглеждане на делото, но враговете на св. Атанасий успели да подведат императора с нова клевета. Като видял, че не е възможно да примири Атанасий с неговите противници и като се опасявал от бунт в Александрия, императорът решил да пожертва нейния архиепископ и да го изпрати на заточение в Галия, където той прекарал две години. След смъртта на Константин Велики неговите наследници с указ върнали св. Атанасий за епископ на Александрия. Това дало нов повод на Атанасиевите врагове да го обявят за незаконен епископ вече на основанието, че бил върнат на катедрата от светската власт.

През този печален период от църковната история враговете на Атанасий Велики успявали на няколко пъти да извоюват неговото осъждане и изгнание. Голямо е писменото творчество на великия Александрийски архиепископ Атанасий, което той е завещал за вековете. Светителят взел дейно участие при установяването на истинския сборник от книгите на Свещеното писание при много разпространените по онова време апокрифи или лъжесвещени книги. Той е написал житието на св. Антоний Велики, както и множество трактати коментари към Св. писание, книги с нравоучителен характер и проповеди. В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76-годишна възраст.

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай