Света гора ни дари "Достойно есть"

Света гора ни дари  "Достойно есть" | StandartNews.com

Кървави петна се появили по иконата преди смъртта на духовния ни глава

Може би малко хора знаят, че в идеалния център на столицата ни, в нейното сърце, има чудотворна икона на Свeта Богородица. В храм-паметника "Св. Александър Невски" e поставено за поклонение копие на известната с благодатната си помощ икона на Божията майка - "Достойно есть", която се пази на Света гора. Чудотворното копие пристигна в Патриаршеския катедрален храм на 27.10.2012 г.

Тогава Светият синод определи Варненския митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил да посрещнат светинята на границата ни с Гърция. България е третата страна, която е направила копие на чудотворната икона. Преди нас са Финландия и Грузия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен".
Ето какво пише за иконата в официалния сайт на Светия синод:

Първото чудо се случва в периода от 21.09 до 12.10 2012 г., когато започва подготовката по изнасянето на двете икони - оригиналната и копието, за поклонение в град Солун по случай празника на св. вмчк Димитрий Солунски /26.10.12 г./ Когато в Свещения кинотис (монашеския съвет) на Света Гора станало дума за чудотворно копие, предназначена за България, Андрей Кристов от Българското атонско сдружение /БАС/ запитал старците защо наричат иконата чудотворна. А те отговорили: "Иди в храма и погледни!" При влизането в Протатския храм "Успение Богородично" членовете на сдружението виждат поставените дарове на копието на иконата, свидетелстващи за благодатна помощ от страна на света Богородица на православно вярващи.

Чудо се случва и със самите членове на сдружението, което помага за идването на копието у нас. Майката на председателя на БАС Андрей Кристов - Константина Кристова, от известно време практически е била неподвижна поради тежко заболяване на краката. На 10.10.12 г. в клиника "Софиямед" доц. Тони Георгиев извършва сложна операция с неизвестни последствия. На 14 октомври Андрей Кристов се връща от Света гора, за да види майка си. Влизайки в дома, той бил посрещнат от нея. Жената ходела сама, стъпила на краката си. Тогава още по-добре Кристов осъзнал смисъла на думите на членовете на Свещения кинотис: "Чудотворно копие на чудотворната икона Достойно есть!"

Светинята дойде и остана в страната ни по молба на тогавашания патриарх Максим. Аргументите му бяха, че в последно време в България стават много стихийни бедствия, извънредно много катастрофи по пътищата, при които загиват хора и е наложително иконата на Майката Божия да дойде в страната ни.

Когато през 2012 г. патриарх Максим почина, Варненският митрополит Кирил засвидетелства още едно чудо на иконата "Достойно есть". По думите му по лицето на Дева Мария се появили кървави петна. Пред медиите митрополит Кирил тогава каза: "Блаженопочиналият и приснопаметен Български Патриарх Максим се причести няколко пъти преди да предаде Богу дух. На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть", се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Св. Богородица. На 28 октомври - още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина. За нас това означава, че Света Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очистват. Поради което се утешаваме, че патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде. Старците от Кинотиса ще обсъдят това събитие и ще се произнесат по него".

Тепърва ще чуваме за чудесата, сторени и от този Богородичен образ, убедени са духовниците от "Свети Александър Невски".

В църковните книги се казва, че Света Богородица е "помощница на обезнадеждените, кърмителка на гладните, помощница и закрилница на бедните." Именно заради това тя ще продължи да помага на всички, които чистосърдечно й се молят.
Всяка петък вечер пред чудотворната икона духовниците от Патриаршеската катедрала отслужват акатист в нейна чест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай