Суперхрани за имунитет и добро настроение

Вижте с какво е добре да се храним по време на пандемия

Суперхрани за имунитет и добро настроение | StandartNews.com

Във времена на изолация и редуващи се локдауни, организмът ни повече от всякога се нуждае от полезни вещества, които да му дават сила и енергия. Британското издание "The Independent” публикува препоръките на диетолога Лили Сътър за храните, които е добре да включим в менюто си.

В десетте суперхрани, които ще помогнат за укрепването на организма по време на пандемията, попадат пълнозърнести храни като черен хляб, кафяв ориз, пълнозърнести макарони и киноа.

Те ще помогнат за насищането на тялото с въглехидрати, които ще му дадат енергия.Според британския диетолог Лили Сътър тези въглехидрати могат да окажат влияние и върху настроението, тъй като те играят роля при производството на серотонин.

Според нея рибата е богата на омега-3 мастни киселини, но не трябва да се пържи, за да се запазят полезните й свойства.Диетологът отбеляза, че рибата трябва да се пече или да се готви на пара.

Чиата, лененото семе и орехите са растителни източници на омега-3 мастните киселини, които също са изключително полезни. Независимо дали сте веган или не, маслата от чиа или ленено семе могат да се използват като вкусни и полезни дресинги за салати.

В десетте суперхрани, които ще помогнат за укрепването на организма по време на пандемията, попадат и ягодите.Диетологът Лили Сътър отбелязва, че ако под ръка нямаме пресни, може да консумираме и замразени.Ягодите са богати на флавоноиди - вещества, които имат положителен ефект върху човешкото настроение, а също така съдържат витамин С, който е важен за имунитета.Киселите млека и ферментиралите млечни продукти също попадат в класацията. Сътър припомня, че те помагат на чревната микрофлора.

Киселото зеле също изпълнява подобни функции, но ферментиралите млечни продукти са по-богати на калций и протеини.

Яйцата съдържат витамин D, който играе важна роля за функционирането на имунната система и мускулно-скелетната система. Те са и един от основните източници на протеин. Сътър съветва, че за добре балансирано хранене човек може да яде около две яйца на ден.

Според диетолога в храната си трябва да включваме колкото се може повече зеленчуци с различни цветове, тъй като всеки цвят съдържа различни химични елементи, важни за организма ни през зимата.

В десетте суперхрани, които ще помогнат за укрепването на организма по време на пандемията попадат и растителните масла - зехтин и масло от рапица и кокос.Те съдържат мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето, както и витамин Е, необходим за кръвоносната система и кожата.Консервираните домати също попадат в списъка. Те са богати на ликопен, който има антиоксидантни свойства.
В десетте суперхрани, които ще помогнат за укрепването на организма по време на пандемията, попадат и богатите на вода зеленчуци като краставици. Сътър припомни, че тялото трябва да поддържа необходимият баланс на течности, особено по време на вирусни пандемии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай