Неделя,

Студът отложи курбан за убитите от отровна ракия мъже в Якоруда

От: Администратор -
624
Студът отложи курбан за убитите от отровна ракия мъже в Якоруда
A
A
A

Християните в град Якоруда отложиха курбана за починалите шестима мъже, пили отровна ракия. Причината за това е студеното време и падналата снежна покривка. „Църковното настоятелство начело с отец Данаил се събра във вторник вечерта. Решихме да направим курбана в началото на февруари, за да може да дойдат повече хора на заупокойната литургия в памет на загиналите, която ще отслужи свещеникът. Той ще прочете и молитва за здраве на всички жители на общината", разкри Ваня Гатдерова, която е църковен настоятел в Якоруда. Християнското вероизповедание получи 2200 лева, сумата е половината от събраните 4400 лева. Останалите бяха дадени на мюсюлманите, които на 10 януари принесоха в жертва 10 шилета на курбана за шестимата починали мъже. Месото бе раздадено на бедни и болни.

Църковното настоятелство ще купи с парите теле, чието месо ще се раздаде на социално слаби семейства не само в града, но и в околните села. „Ако останат някакви пари, те ще се дарят на църквата, такова бе желанието на Инициативния комитет, който проведе кампанията за набиране на средства за курбаните", уточни Ваня Гатдерова.

В болката си по загубата на шестимата млади мъже са заедно мюсюлмани и християни. „Дано спре това бедствие, да няма повече жертви на отровния метилов алкохол", сподели Мехмед Осман, който е родственик на издъхналия от алкохолно отравяне 38-г. Вайдин Мисанков. Петима от починалите са мюсюлмани, а християнин е само Симеон Гаджев.

За разпространението на отровния алкохол бе арестуван бизнесменът от Якоруда Тайфи Мекльов, на който бе повдигнато обвинение. Софийски апелативен съд постанови на 12 януари най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемия – „Задържане под стража".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички