Строят болница, намират чудо на 2 600 години

Археолози в Египет направиха голямо откритие

Строят болница, намират чудо на 2 600 години | StandartNews.com

Каменен саркофаг на повече от 2600 години е открит при строителството на университетска болница в град Банха в делтата на Нил, съобщи министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

Екип на Върховния съвет за антиките и Големия египетски музей в Гиза е извършил първоначална реставрация на място, която включва почистване и укрепване на древния артефакт. Следващата стъпка е внимателното му преместване до специално място в област Калюбия за обстойно проучване и реставрация.

Смята се, че саркофагът датира от времето на фараона Псамтик Първи от Двадесет и шестата династия на Древен Египет, тъй като на вътрешната част на капака има релеф на владетеля. Изработената от кварцит антика тежи 62 тона.

С управлението на Псамтик Първи започва т.нар. Късен период на древноегипетската цивилизация. По време на 54-годишното си управление той си поставя за цел да заздрави нестабилната и разпокъсана държава, която наследява.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 1 месец

Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:---- https://use.my/man

Откажи