Страна дава луди пари за отбрана

Тръмп с предупреждение

Страна дава луди пари за отбрана | StandartNews.com

В бюджетите за отбрана на членовете на НАТО се наблюдава ясна тенденция - колкото по-близо са до Русия, толкова по-високи са разходите.

В изказвания, направени миналата седмица, републиканецът Доналд Тръмп не само предупреди, че няма да защити страните, които не са изпълнили целта на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП, ако бъдат нападнати, той заплаши, че ще насърчи Русия "да прави каквото си иска" с тези страни, съобщи "Политико".

Тръмп често е упреквал членовете на Алианса, че харчат твърде малко, а на 10 февруари ги нарече "престъпници". Други американски президенти също са подканяли съюзниците да харчат повече, макар и с по-дипломатични изрази.

Макар че няколко държави от ЕС все още не успяват да изпълнят целта на НАТО, всяка държава, граничеща с Русия или Украйна, я изпълнява, според данните на НАТО. САЩ и Гърция също надхвърлят този праг от 2%.

 

Сравнението на разходите за отбрана на членовете на НАТО през 2014 г., когато Алиансът определи целта от 2%, с очакваните им разходи през 2023 г. показва, че почти всички страни заделят повече средства за отбрана, пояснява БГНЕС.

Най-голям скок на разходите е отбелязан в Полша, която е фронтова държава, граничеща с Русия, Украйна и руския съюзник Беларус, като разходите са скочили от 1,9 % от БВП през 2014 г. до 3,9 % през миналата година. Това я превръща в страната с най-големи разходи на БВП сред 31-те държави в НАТО.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай