Страх от провал пречупил Цвети

Цвети Стоянова (в средата) все още е в критично състояние

Страх от провал пречупил Цвети | StandartNews.com

Лекарите се надяват гимнастичката да не остане парализирана

Кръстникът й обвини федерацията, сама се отказа, твърди Раева

Цветелина Стоянова се страхувала да не провали ансамбъла ни на предстоящата олимпиада в Рио. Именно това е пречупило 21-годишната световна шампионка по художествена гимнастика, която полетя от терасата на дома си във вторник. Това е една от версиите за ужасяващата драма, която разтресе българския спорт. Според лекарите от "Пирогов" състоянието на гимнастичката остава много тежко, но животът й засега е вън от опасност.

Цвети, която има травма в глезена, но въпреки това се представи отлично на Световната купа в София, е треперила контузията да не й повлияе и на представянето в Рио. Именно за това тя е отказвала да тренира в последните седмици с ансамбъла и въобще да участва на игрите, твърдят нейните треньори и съотборнички. От доста време насам натоварванията и големите очаквания, които имат всички към златните ни момичета, й идвали в повече. Напрежението й е дошло в повече и тя просто не е издържала, обясняват опита за самоубийство другите момичета от ансамбъла.

На съвсем друго мнение обаче са близките на Цвети. Според тях гимнастичката е изпаднала в депресия, но не е получила нужното внимание от треньори и шефове в този труден момент.

Кръстникът на Цвети - треньорът по бокс Ангел Ангелов, директно обвини федерацията по художествена гимнастика. "Не може спортист от такъв ранг и в такова състояние да се остави така. Има психолози, а да не говорим, че треньорът е най-големият психолог. Треньорките денонощно са с тях. След като са разбрали в какво състояние е и че се отказва... Цвети вече е била убедена, че участието й в Рио е под въпрос", сподели Ангелов в "Здравей, България". "Да откаже участие на европейското, дори да присъства като зрител, значи това е било някакъв сигнал, че нещо с това дете се случва. Тя е била извадена от отбора", коментира още кръстникът на Цвети.

На свой ред президентът на федерацията на художествена гимнастика Илияна Раева обяви твърденията, че Стоянова е била отстранена от ансамбъла, за "грозни, гнусни и ужасни спекулации".

"Цвети по свое желание отказа да участва на европейското въпреки усилията на всички да я разубедим - на момичетата, на Ина Ананиева и моите. Също така й беше предложено от треньорите да пътува с нас, но тя пак отказа. Дойде при мен и поиска да спре. Беше в кабинета ми. Питах я защо. Тя бе обгрижвана от всички. Направихме й пълни изследвания във Варна, оплакваше се от корем, че не може да спи. Дойде у дома, преспа и след това тренира добре. След това отиде при треньорката Ина Ананиева. И пак отказа да пътува. Два пъти се видяхме и с брат й", разказа Раева пред БТВ. Илияна е категорична, че момичетата не са били свръхнатоварени на тренировки.

Вчера сутринта Стоянова е била контактна, комуникирала е с лекарите. Дори е движила крайниците си. Това е добра новина, тъй като дава надежда, че Цвети няма да остане парализирана. Все още обаче не може да й бъде направен скенер или ядрено-магнитен резонанс, тъй като е интубирана.

Треньорката: Никога не сме мислили да я махнем

Треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева разкри чрез официалната страница на федерацията във Фейсбук, че никога не е мислила да маха Цвети Стоянова от отбора. "Във връзка с тиражираните лъжи и инсинуации треньорският щаб искаме да заявим, че единствената причина Цвети да не е с нас тук на европейското първенство и да не е част от отбора е нейно лично решение и желание да се отдели от тренировъчния процес. През всичките тези години при всякакви създавали се ситуации никога не сме имали намерения да я отстраним от отбора. Тя винаги е била част от нас", пише в изявлението, което е подписано и от помощничката на Ананиева - Даниела Велчева.

Грациите ни искали да откажат европейското

Ансамбълът по художествена гимнастика ще остане в Израел и ще участва на европейското първенство, което е от утре до неделя. Първоначално момичетата са искали да се откажат, но Илияна Раева ги е убедила да останат. Всяка една от грациите изрази подкрепата си към Цвети чрез социалните мрежи. По-късно те пуснаха общо изказване за своята приятелка. "По повод ситуацията с Цвети искаме да кажем, че последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди Европейското първенство тя заяви, че иска да се откаже и да спре със състезателната си дейност. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем. За нас беше най-важно тя да е щастлива и да се чувства спокойна, борихме се за нея до край, но тя взе своето решение да напусне", написаха грациите.

Психологът на ансамбъла я водил на консултации

Психологът на националния отбор по художествена гимнастика Татяна Янчева заедно с доктора Милен Димов излязоха с официално становище по случая с Цвети Стоянова. "През последния месец Цвети не се чувстваше добре. Имаше различни физически оплаквания и беше консултирана с различни специалисти. Естествено това се отрази на цялостното й състояние. Чувстваше се много изтощена и искаше да се откаже. Опитахме по всякакъв начин да я подкрепим, да я мотивираме да продължи и да завърши успешно кариерата си, да изпита удовлетворение от труда си. Консултирахме я и с клиничен психолог. В крайна сметка се съобразихме с нейното желание", написаха те.

Бабата: Може да се е хлъзнала и паднала
Въобще не е била унила или депресирана, твърди възрастната жена

"Не винете Илияна Раева, Цвети може да се е подхлъзнала на един улей на терасата и да е паднала". Това заяви вчера изненадващо бабата на гимнастичката Цветелина Стоянова - Цветанка. Тя пристигна пред вход "Д" на блок 319 в "Надежда 3" с колата на внучката си заедно с брата на Цветелина. В малкия "Фолксваген" костенурка бе и вуйната на гимнастичката, както и съседка. Групата се качи за десетина минути до апартамента и си тръгна.

"Карах я да отидем до пазара да вземем плодове, но тя отказа. Въобще не е била унила или депресирана, нищо не ми е подсказвало, че може да стане нещо лошо", казва тя, преди внукът й да я задърпа към входа, за да не говори с журналисти. "Ако имаше нещо, щях да усетя, толкова време сме врата срещу врата в апартамента", продължи възрастната жена.

Цветелина живее при баба си и дядо си от 16 години, след като майката на гимнастичката Ани умира внезапно. "Ремонтирали са апартамента в "Слатина", където живеят тогава. Ани приседнала малко и казала, че е много уморена. След това се свлякла мъртва", разказва съседката Бистра. След трагедията вдовецът Атанас със сина си Боби останали в "Слатина", а Цветелина дошла при баба си в "Надежда". Още майка й я водила на художествена гимнастика при Илияна Раева, а баба й продължила. Така Цветелина станала една от най-добрите в националния ансамбъл.

"Дядото на Цветелина починал пред 6 години, а баба Цветанка се издържала, като шиела бродерии вкъщи. Майката Ани пък приживе заедно със своя съседка имала магазин в центъра, в който продавала цветя.

"Всички знаехме, че Цветелина отива в Израел на европейско. Когато позвъниха полицаите на вратата ми, в първия момент помислих, че става дума за друго момиче от съседния апартамент, което вероятно се е върнало от Германия", казва Бистра. Тя не изключва възможността, че вестта, че са я спрели дори да пътува като зрител до Израел, да е провокирало някакво действие.

Бистра показа и споменатия от баба Цветанка улей и високите около 70 см перила. Не вярва на версията, че Цветелина се подхлъзнала и паднала през парапета.

Джанка с височината на двуметров храст е спасила живота на Цветелина, видя "Стандарт". Гимнастичката паднала върху клоните й и това омекотило удара, преди да се строполи върху тревата.

Кралев: Федерацията няма вина

Илияна Раева постоянно ме държи в течение какво се случва и това, което знам от нея, е, че момичето е било в депресия може би през последните няколко седмици. Това заяви спортният министър Красен Кралев по повод драмата с Цветелина Стоянова. "Българската федерация по художествена гимнастика е единствената, която ползва психолог, който е с тях неотменно през последните 2-3 години. Така че нямам на този етап някакви основания за упрек към дейността на федерацията", заяви Кралев. Той призова да се спрат спекулациите около случката, тъй като момичетата от ансамбъла имат нужда да да се концентрират и да преодолеят този шок. Министър Кралев благодари пред журналисти на лекарите от "Пирогов".

От страшни филми не можела да спи

Мразя страшни филми, защото не мога да спя. По-скоро любовни или заплетени филми. Това заяви пред "Стандарт" миналия ноември Цвети Стоянова, когато заедно със съотборничките си Хриси Тодорова и Цвети Найденова дадоха интервю. Трите грации бяха част от кампанията на вестника "Младите шампиони". Ето какво каза още Стоянова тогава: "Задължително е да сме приятелки извън залата. Иначе трудно би се получила необходимата хармония. Дори това може би е най-важното. Ние сме много различни като характери", казва тя. И допълва защо е сменила индивидуалното с ансамбъла. "Имах тежка контузия, оперираха ми коляното. Година и половина не бях на терена. Моята треньорка Ина Ананиева ми каза да се явя на теста за ансамбъл. Отидох и се получи", казва Цвети. Признава, че тренира любителски бокс. "Не съм много добре с крошетата. Но ми харесва като развлечение", разказва тя. Цвети има и три кучета. "Мънички са, като малка са ме хапали доста, но сега не правят бели", допълва тя. "Обещала съм си, че като се откажа, ще готвя и ще консумирам", заявява още Цвети.

Прокуратурата разследва и склоняване към самоубийство

Софийската районна прокуратура се зае да разследва инцидента с Цветелина Стоянова. Образуваното още на 14 юни досъдебно производство е за склоняване към самоубийство, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че това е текстът от Наказателния кодекс, по който се разследват случаи, при които няма данни за насилие върху пострадалия.

"Всички доказателства, които до този момент сме събрали, категорично отхвърлят версията умишлено убийство. Не е изключено също така и случайно падане на момичето през балкона, тъй като парапетът на терасата е доста нисък. Няма на този етап открити - писмо или някакви знаци, че има причина тя да посегне на живота си на тази възраст. Всички вещи са били на място в жилището, няма оставено предсмъртно писмо, не сме установили комуникация между нея и нейни близки и приятели, от която да направим извод за нейните намерения", каза още Арнаудова.

"Ще бъдат разпитани всички лица, които са имали контакт с нея, които я познават, ще бъдат изискани документи за здравословното й състояние и ще се положат усилия да се установи истината", допълни Арнаудова.

Руска звезда стиска палци

Ужасната новина за Цвети обиколи цял свят. Медии в Португалия, Англия, Русия, Израел, Италия и други страни по света съобщиха за инцидента със световната шампионка. Най-голямата звезда на Русия Яна Кудрявцева обяви, че се моли българката да се оправи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай