Вторник,

Стопани на плажове се карат кой да кара влака

От: Администратор -
3311
Стопани на плажове се карат кой да кара влака
A
A
A

"Албена" АД и варненски концесионери излязоха от асоциацията, обвиняват за фалшиво писмо до премиера

Спорът е кое министерство да стопанисва пясъчните ивици - регионалното или туристическото

Скандали тресат консеционерите на плажове в разгара на летния сезон. Ябълката на раздора е кой трябва да стопанисва плажовете и да ги отдава на концесия - министерството на туризма или това на регионалното развитие. Към "Стандарт" за разгласа на проблемите се обърна един от най-големите концесионери на морски плажове в страната -"Албена" АД. Пред медията ни мениджърът Руслан Йорданов от дружество заяви, че туристическата компания е възмутена от изявлението, направено в медиите от името на Асоциацията на концесионерите на морски плажове /АКОМП/, а именно, че членовете й настояват плажовете да останат да се стопанисват и отдават от регионалното министерство. "На заседание на Управителния съвет на АКОМП, на който бях избран за член, не е вземано такова решение - да искаме компетентен орган за предоставянето на концесии на морски плажове да остане МРРБ. Оказва се дори, че има и фалшифицирано писмо в тази връзка, изпратено до премиера Бойко Борисов и председателя на НС - Цецка Цачева.

Казвам фалшиво, защото то не е подпечатано с печата на АКОМП и не е подписано от председателя на УС на Асоциацията - Иво Стефанов", казва Йорданов. Управителният съвет провел в началото на месеца спешно заседание, на което по думите на Йорданов Стефанов отказал да излезе с публично опровержение. "Това стана повод "Албена" АД да оттегли членството си в Асоциацията, но заедно с нас организацията напуснаха още концесионери на варненски плажове - "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД, "Фамилия" ЕООД, "Алея първа" АД, "Камбана" ЕООД, "БГГ" ЕООД и "Лазурен бряг 91" ЕООД. Заедно с прекратяване на членството на дружествата Управителният съвет на АКОМП е напуснат от трима от седемте му членове - Руслан Йорданов, Добринка Митева и Андрей Василев. Всичко това е довело да свикване на извънредно спешно заседание на УС на АКОМП от Иво Стефанов. В писмо към останалите той ги уведоми за извънредното заседание, което трябва да се проведе на 20 август от 14 часа в Несебър, а в дневния ред на заседанието са предвидени две точки - свикване на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията и обсъждане на спешни въпроси от значение на членовете. Стопанинът на една от най-големите плажни ивици, дадени на концесия - "Албена" АД, е изпратил писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, в което компанията изразява категоричното си становище, че именно министерството на туризма трябва да поеме контрол и отговорност за стопанисването на ключовия ресурс за развитието на туризма в страната - ски пистите в зимните курорти и плажовете - за морските курорти. В писмото, подписано от изпълнителния директор Красимир Станев, туристическата компания излага аргументите си от нуждата именно единният орган на управление на туризма - Министерството на туризма, да стопанисва природните ресурси, като посочва, че морските плажове са съществен сегмент от летния туристически продукт.

В приемните на КЗП

Жалват се от липса на услуги в хотелите

Два пъти повече са случаите на потребители, които търсят от Комисията за защита на потребителите предварителна информация за избягване на рисковете, свързани с предстоящата им почивка, отколкото за подаване на жалби. Това посочи Димитър Маргаритов, председател на КЗП. От началото на сезона в приемните на комисията по Черноморието са постъпили 60 жалби и сигнали за нарушения. В същото време хората са потърсили експертите на комисията за над 100 консултации, засягащи защитата на техните права. КЗП откри това лято постоянни приемни във всички големи градове и курортни комплекси по Черноморието в полза на почиващите туристи. Временни офиси е имало в Каварна, Китен и Приморско, а до дни ще започне работа и приемна в Обзор.
Най-често потребителите са се оплаквали от разминаване на очакванията, свързани със сключените договори. В различни хотели е установено, че липсват основни услуги, които са задължителни за определената категория. В този случай се налагат санкции и се информира министърът на туризма за разминаванията. В заведенията оплакванията са предимно срещу менютата, в които липсва информация за грамажа или цените са в евро, вместо в български лева.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички