Стипендия и лаптоп за спасителката Мария (ОБЗОР)

Стипендия и лаптоп за спасителката Мария (ОБЗОР)  | StandartNews.com

Ще й помагаме в училище и след това като студентка, обеща кметът на Стара Загора

Стипендия, лаптоп и безплатно пътуване в градския транспорт. Това са част от подаръците за 15-годишната Мария Стоилова от Стара Загора, която спаси човешки живот и чиято постъпка възхити цяла България. На 15 януари тя върна от оня свят шофьора на тролей Филип Тодоров, който загуби съзнание и си глътна езика. Само Мария от пътниците запазва самообладание и успява да му помогне. "Стоях назад в автобуса, когато кондукторката започна да вика. Отидох при нея, питам - какво има? Тя - нещо става!!! Отидох до шофьора и му извадих езика. Малко се изплаших, но му помогнах. Това е". Това е лаконичният разказ на момичето, станало за минути герой. Лично кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще изкаже благодарността си към дeвeтoклacничкaтa oт Cпopтнoтo yчилищe "Тодор Каблешков". Той ще се срещне с нея в петък. "Най-важното е да сбъднем някоя нейна мечта, като направим подарък от общината, да насърчим това, което прави детето, да й помогнем в бъдещото развитие", смята кметът.

"Възнамерявам да предложи на общинския съвет да гласува стипендия за Мария, докато учи в спортното училище, а и след това, докато продължи висшето си образование", заяви за "Стандарт" кметът Живко Тодоров. Заради желанието на много хора да помогнат финансово на момичето, които буквално залели кметството с телефонни обаждания, той ще предложи да се отвори и лична набирателна сметка на името на Мария. В социалните мрежи също призовават бизнеса да се отпусне стипендия на момичето, за да изпълни мечтата си да завърши Националната спортна академия и да стане преподавател по физическо възпитание. "Радвам се, че има такива млади хора, които, макар и с много труден живот, успяват да се справят с него, да бъдат позитивни и да помагат на другите хора. Това наистина е похвално и цялото общество трябва да бъдем солидарни и да подкрепим такъв достоен млад човек", смята кметът.
Оказва се, че деветокласничката

и друг път е помагала на припаднали

твърдят от Дома за деца лишени от родителски грижи "Мария Терезия", където ученичката живее. Често се случвало 15-годишното момиче да дава първа помощ на друго дете, което страдало от епилепсия. Уменията си да дава първа помощ момичето придобило покрай болната си майка. Заради заболяването си жената не може да се грижи за дъщеря си и затова вече 9 години Мария е в дом "Мария Тереза". Учителката й Латинка Петрова разказа в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, че ученичката е много добронамерена, състрадателна, с добро сърце. Мария е в девети клас, приета е с профил джудо, но вече трета година тренира плуване. Любимият й стил е гръб.

Мечтата й е да стане учител по физическо възпитание

Тежка операция през миналата година временно я е извадила от басейна. Така е пропуснала едно републиканско първенство. Сега обаче е във форма и се надява, че през март ще плува 100 и 200 м гръб на националния шампионат.
Ръководството на Спортно училище "Тодор Каблешков" награди вчера деветокласничката Мария Стоилова с благодарствен адрес и сувенирна чаша с логото на училището. От "Тролейбусни превози" пък дариха на девойката едногодишна безплатна карта за пътуване.

За доблестната си постъпка Мария получи награда и от областния управител инж. Георги Ранов. Той я изненада с илюстрованата книга "Чудесата на България", издадена от вестник "Стандарт". Мария щe може да посети и избpaн от нея кyлтypeн или иcтopичecки oбeкт в cтpaнaтa. Ha пътeшecтвиeтo щe зaминe зaeднo c пpиятeлкaтa cи Янa и c възпитaтeл oт yчилищeтo. По време на срещата с oблacтния yпpaвитeл и зaмecтникa мy Mapиaнa Kpъcтeвa Мария пpизнa, чe ce чyвcтвa гopдa oт cвoятa пocтъпкa, нo cмятa, чe e дълг нa вceки, aкo мoжe, дa пoмoгнe в тeжък мoмeнт. Когато не учи и не тренира, новата любимка на цяла България обича да гледа исторически филми, да рисува и да пее. За стореното от нея момичето не иска подаръци. Получила е всичко за Коледа - обувки, шал, шапка. Сбъднало се е и друго голямо желание - да е с хората, които обича.

Министър Танев й прати писмо

Просветният министър професор Тодор Танев също уважи ученичката герой от Стара Загора.
Той ще приеме Мария в четвъртък от 11 часа, а днес й изпрати писмо. Публикуваме го без редакция:

Скъпа Мария,
Позволи ми да се обърна към теб така неформално, тъй като с твоята бърза намеса ти успя да спасиш човешки живот. Ти стана нашата звезда за началото на 2016 година.

Нещо повече - в дни на лоши новини ти ни даваш надежда, че доброто побеждава, че в България има достойни млади хора, които въпреки трудния си житейски път, носят силен дух, борбеност и човечност. Постъпката ти е чест за училището, в което учиш и за всички нас, които полагаме грижи да има повече такива български ученици!
България и светът ще бъдат едно по-добро място за живеене с хора като теб, Мария!
Прегръщам те топло и те каня да ни гостуваш в Министерството на образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай