Стартирайте днес житната диета на Дънов

Десетдневният пост, който приключва на 3 март, е за пречистване на организма преди идването на пролетта

Стартирайте днес житната диета на Дънов | StandartNews.com

Общото събрание на Бялото братство определи началната дата на житния режим на 22 февруари. Постът е десетдневен и приключва на 3 март.

Житният режим е уникална диета, дадена от учителя Дънов. Прави се всяка година през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната.

Житният режим е замислен да бъде проведен, когато природниат годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на Новата година за Бялото братство - 22 март. Учителят Петър Дънов е държал диетата в тайна от учениците си. Правил я е само с икономката си Йорданка Жекова. Но през 1953 г. тя сънува Дънов, който й позволява да разкаже за диетата на братята и сестрите от Бялото братство.

Целта на диетата е да пречисти организма, преди пролетната енергия да е пробудила силите на организма за нов живот.

През февруари изчистваме тялото си от наслояванията, токсините и утайките, натрупани в нас от по-тежките храни през зимата.  Житният режим се състои в приемане на дневен порцион от 100 грама жито, които се разделя на три хранения, 3 ябълки (за сърцето), 9 ореха (за мозъка), 3 лъжички мед (за кръвта).  Трябва да се пие минимум литър и половина преварена вода, която има силно енергизиращо и пречистващо въздействие.

За житото Петър Дънов казва „Няма засега по-здравословна храна от житото“. В него се съдържат белтъци, въглехидрати, мазнини и целулоза, а така също витамини и минерали. Пшеничното зърно е източник на фибри и антиоксиданти. Фибрите са полезни за очистване на храносмилателната система и за добро функциониране на червата. А антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и за развиване на ракови заболявания. Учителят е използвал само грухано жито от сорта Бяло жито.

Що се отнася до водата, която се пие по време на 10-дневния режим, тя не трябва да бъде от водопровода, защото е хлорирана и нечиста. Не трябва да се пие и минерална вода, защото е наситена с минерални соли. Ябълките е за предпочитане да се купят от фермерски пазари,а орехите да не са стари и гранясали.

Захранването след десетия ден става с ангелска супа: варят се картофи, добавя се магданоз. Не се използва сол, защото предизвиква оттоци по лицето. С житния режим на Дънов не се очаква да отслабнем, а на пречистим тялото и духа си. Житната не бива да се прави от хора с диабет и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Дъвчете всяка хапка 99 пъти

Житната диета протича по следния начин: Вечерта 100 грама жито се измиват и се сипват в термос. Добавя се вряла вода. Житото се залива догоре, а термосът се затваря добре, за да не влиза въздух.

На сутринта внимателно се излива от термоса житната вода и се изпива на гладно, половин час преди да се изяде ябълката. Може да се добави мед и лимон на вкус.

Необходимо е житната вода да се задържи за малко в устата, а не да се изпива на едри глътки. Житната вода е също силно лекарсво, което Дънов препоръчва за нерви. След изпиването на водата се изяжда житото.

Учителят казва „Трябва да дъвчете житото 99 пъти.“

След  това се изяжда ябълката. Половин час след това се изяждат трите ореха. Учителят е взимал меда и го е слагал на небцето, отпивал вода, в която капва няколко капки лимон. При ядене трябва да спазваме даденото от учителя правило: “Хранете се с любов и благодарност.“

Още на втория ден възниква ацидозна криза: човек се чувства отпаднал и с главоболие. Това е израз на процесите на дезинтоксикация.

Препоръчват се разходки на открито. Тежките физически натоварвания трябва да се избягват, защото се изразходва много енергия, а тя е нужна изчистване на токсините и премахване на стреса.

На петия ден всичко отшумява. За да се случи това обаче по време на диетата трябва да имаме светли мисли, чисти чувства и добри постъпки.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай