Старши помощник-капитанът на „Ина" е на свобода

Старши помощник-капитанът на „Ина" е на свобода | StandartNews.com

Варна. След 1 година и 11 месеца зад решетките на гръцкия затвор излезе на свобода старши помощник-капитанът на кораба „Ина" Недялко Петров.

"В петък след обяд се обади, че са го пуснали", каза синът му Кирил Петров. Това за семейството е най-добрата новина за Великден. Но дали ще се върне във Варна за празниците старши пом.-капитанът не се знае. До тогава остават само два работни дни, в които българското консулство в Гърция трябва да му издаде пасаван, за да премине границата и да се върне в родината си.

Недялко Петров е останал без всякакви документи, след като чуждите власти бяха претърсили кораба. "Баща ми каза, че е добре, сигурно не знае къде се намира от радост", каза синът му. Тази есен Недялко Петров ще навърши 70 години. "Всъщност невинен излежа присъдата си, която по-скоро е административна", допълни Кирил Петров.

Сагата с „Ина" започна на 22 юни 2011 г., когато корабът, плаващ под флага на Коморските острови, беше арестуван в гръцки води. На борда му чуждите власти откриха 3000 мастър бокса цигари. Петимата българи от общо 6 в екипажа бяха 5 месеца под домашен арест на територията
на Гърция с подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а по-късно освободени с подписка. Само старши пом.-капитанът Недялко Петров и руският капитан останаха да търкат нара в чуждия зандан. По-късно беше задържан и собственикът на кораба Георги Мишков, който месеци наред се криеше от моряците и семействата им. Мишков е бил през три килии от Недялко Петров, където стои и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай