Стъпка по стъпка към идеалното тегло

Стъпка по стъпка към идеалното тегло | StandartNews.com

Безконтролното гладуване е пагубно за организма

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион "В. Левски"

Първата стъпка към успеха е да сте упорити и търпеливи. С бързане до никъде няма да стигнете. Много често, в желанието си за резултат в кратък срок, жените се подлагат на драконовски режими и стигат до крайности, като например да гладуват с дни, без това да е проследено от специалист диетолог. Изключително опасно и далеч от здравословното гладуване е, ако не сте специалист, да се ровите из мрежата и лекомислено да се хващате за някаква прехвалена диета, която е поредната "уникална" бомба за бързо отслабване. Какво става, когато започнете да гладувате безконтролно, стискайки зъби и проявявайки воля не на място. Да, разбира се, че ще отслабнете, и то доста бързичко, но за сметка на здравето и нервите си. Защото ще си навлечете пагубни последици за организма - метаболизмът ви ще се забави, тъй като подлагате тялото на глад. За да се справи с този стрес, то забавя степента на горене и по този начин оцелява.

Въпреки това вие слабеете, защото не се храните. Но така не може до безкрай, нали?! И какво се случва после, когато все пак хапнете нещо и започнете да се храните дори оскъдно? Получава се нещо много неприятно - напълнявате скоростно! Защо, как, нали ям съвсем по мъничко?! Да, така е, но вече сте прецакали фатално метаболизма и каквото и да хапнете, ви се лепи, защото горенето ви е на бавни обороти. За да не става така, гонете целите си на малки стъпки и постепенно. Няма полза от хвърлянето с главата напред към някакъв спортен или хранителен режим, който със шут да ви извади от досегашния ви ритъм. Започнете да тренирате с мисълта, че искате да свалите само 2 - 3 килограма. Когато постигнете това, не спирайте, а се насочете нататък - следващите 2 килограма. И така, докато постигнете необходимото. Задължително работете с личен инструктор, за да не залитнете в другата крайност. Много хора не се усещат, че вече са постигнали добра фигура, отслабнали са, и продължават настървено да работят, сякаш има да свалят още. С доближаване до здравословното тегло, режима на хранене се променя внимателно и балансирано.

Днес Лора ще покаже модел за тренировка на открито. Ще усетите резултат още след седмица, стига да сте редовни с програмата.

1. Стъпка от опора

Застанете в позиция за лицева опора, изпъвайки тялото на една линия по хоризонтала. От тук изнесете левия крак максимално напред в широка стъпка, като свиете коляното до прав ъгъл. Задръжте така и върнете крака до опора. После направете същото, стъпвайки напред с десния крак. Повторете в серия от 12 бройки за всеки крак, като се стремите да държите тялото стабилно, без да повдигате таза нагоре.

2. Подскоци нагоре

От изправено положение, с малки гири в ръцете, свийте дясното коляно нагоре, оставяйки опората върху левия крак, който също е с леко свито коляно; започнете да сменяте краката, скачайки равномерно от ляв на десен крак с изнасяне на другото коляно нагоре. Подскока се прави за време от 1 минута, като се работи в равномерно темпо. Дръжте гърба изправен, стягайте кръста и не разгъвайте опорното коляно докрай.

3. Лицева опора от наклон

Застанете в позиция за лицева опора, като опрете дланите на стабилна височина, така че тялото да е под наклон. Изпълнете опора, сгъвайки лактите близо до тялото с прав гръб. Върнете към изходно положение с изпънати ръце и повторете опората в серия от 8 - 12 бройки. Ако ви е трудно да работите с прибрани лакти, започнете с леко отворени ръце встрани, като всеки следващ път се стремите да прибирате лактите по-близо към тялото.

4. Извивка с баланс ( T-Roll)

От позиция за лицева опора под наклон, пренесете тежестта вляво и изнесете през страни дясната ръка изпъната нагоре; извийте тялото по посока на движението и запазете баланс, като се стремите да не отпускате таза надолу. Върнете към център и направете извивката вляво. Направете серия от 12 повторения на всяка страна в равномерно темпо и фиксирайте движението за момент в крайна горна точка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай