Срокът за предоставяне на административни услуги се намалява

Срокът за предоставяне на административни услуги се намалява | StandartNews.com

София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Административно процесуалния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС) и уточниха, че той е направен във връзка с една от мерките на правителството за намаляване на регулаторната тежест.

С промените се цели създаване на обща нормативна рамка за въвеждане на комплексно административно обслужване. Сроковете за предоставяне на административни услуги са изчерпателно уредени в АПК, като се предвижда да се намали срокът за предоставяне на услуги от 30 на 14 дни, освен в случаите, когато в закон не е предвидено друго, обясняват още от МС.

Въвежда се забрана за административните органи да изискват предоставяне на информация или документи, които са налични при тях или при друг орган, както и задължение да ги осигуряват служебно за нуждите на съответното производство. С това по служебен път трябва да се осигури цялата необходима информация за предоставянето на исканата услуга.

Разширява се достъпът до услугите чрез въвеждане на възможност за заявяване на услугата и по пощата, както и възможност за комбиниране на различните канали (електронен път, лицензиран пощенски оператор и на гише). Заявителят ще може по собствена преценка да избира формата и начина както за заявяването, така и за получаването на административната услуга, като те могат да бъдат различни за заявяването и за получаването.
Законът делегира на Министерския съвет правото да определи с тарифа таксите за комплексното административно обслужване.

Имайки предвид декларираната воля на правителството да се въведат по-добри организационни модели за организация на обслужването и да се създадат единни центрове за предоставяне на информация и услуги на гражданите, законопроектът регламентира правна възможност за изграждане на центрове за предоставяне на административни услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай