Срещу 30 бона: Данъчни питат защо не се плащат налозите

Раздават на анкетиращите списъци с имената на големите данъкоплатци и осигурители

Срещу 30 бона: Данъчни питат защо не се плащат налозите | StandartNews.com

София. Защо хората не плащат данъци. На този въпрос ще търсят отговор от Националната агенция по приходите. Бирниците са обявили обществена поръчка за фирма, която трябва да проучи какви са причините да не се плащат налози, дали хората познават осигурителната система и какви са тенденциите в поведението на българските данъкоплатци през 2011, 2012 и 2013 година.

Максималната стойност на поръчката е 30 хиляди лева без ДДС. Спечелилият търга ще трябва да анкетира данъкоплатци, осигурители и самоосигуряващи се, които поне веднъж в последната година са имали контакти с агенцията - подавали са декларации или плащали задължения. Ще бъдат изследвани физическите лица и едноличните търговци, фирмите и големите данъкоплатци в България. На спечелилия поръчката ще бъде предоставен списък с имената на големите данъкоплатци и осигурители, които за 2012 година са около хиляда дружества, съобщиха от НАП. Техните вноски в държавния бюджет и за осигурителните фондовете формират 35% от всички данъчни и осигурителни приходи в страната през м.г.

Извън обхвата на проучването остава плащането на местните данъци, както и физическите лица, които работят само на трудов договор.

До 13 декември ръководството на НАП иска да получи резюме от анализа на данните, става ясно още от заявката за обществена поръчка. Проучването ще бъде направено през ноември. Желаещите да подадат офертите си за участие в обществената поръчка могат да го направят в НАП до 14 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай