Спортът като естествен колаген

Спортът като естествен колаген | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб "MD sport", зала 5-Б, стадион "Васил Левски"

Омръзна ли ви да ви надуват главата колко е хубаво да се спортува?! Ако вече тренирате и нямате нужда от повече натякване - добре, но ако още се колебаете и се чудите как да се измъкнете от тази приятна необходимост с множество задачи и прочие извинения, ето ви още един силно мотивиращ факт - при редовно спортуване по естествен начин се увеличава производството на колаген, онзи вълшебен основен белтъчен компонент, отговарящ за костите, ставите, сухожилията, зъбите, съединителната тъкан и епидермиса. Именно колагенът е протектор на здравата и еластична кожа. Бръчките по лицето се появяват, когато с възрастта количеството му в организма намалява. Освен това, колагенът укрепва кръвоносната система, играе важна роля за развитието на тъканите, съдържа се в кристална форма в роговицата и лещата на очите. За да може нашият организъм да произвежда достатъчно количество белтък, е необходимо да се храним балансирано и да спортуваме редовно.

Звучи ли ви познато? Ами да, би следвало да знаете и това, защото единствено равновесието в организма като цяло, ви гарантира успех във всички посоки - добро здраве и самочувствие, хармонично развита фигура и стегнати мускули, забавяне процесите на стареене и прекрасен тонус и настроение. А това никак не е малко, нали?!

Днес Лора ще покаже поредната серия за натоварване на коремните мускули, тъй като, както вече се разбра, тази област е една от капризните зони при жените. А и не само при тях. Упражненията за корем са характерни с това, че броят на повторенията може да варира от 8-10 до 20 и повече, в зависимост от индивидуалното физическо ниво, на което сте в момента. Препоръчително е да се правят по 3 серии от всяко движение, като спазите броя на повторенията, които сте направило в първата серия.

1. Пускане с контрол

Легнете по гръб на пода и сложете дланите под таза, като изпънете краката напред, без да докосвате земята. Стегнете корема и започнете бавно да вдигате краката нагоре до вашия максимален предел, като се стремите да не сгъвате колена. След това бавно и с контрол ги пуснете надолу до изходно положение и повторете в серия. Работете в равномерно темпо и без инерция при пускането надолу.

2. Ножици

От същата позиция по гръб на пода с изпънати крака, изнесете единия нагоре и запазете устойчивост. От тук започнете да редувате краката с ножични махове по вертикала, изнасяйки десен и ляв последователно нагоре. Дръжте кръстът стегнат и се стремете да не сгъвате колената. Колкото по-голяма амплитуда правите с маховете, толкова по-голямо е натоварването върху коремните мускули.

3. Страничен планк

От страничен лег на пода, изпънете тялото на една линия като оставите опората върху лакет и стъпало. От тук започнете да пускате и повдигате таза надолу и нагоре, като при пускането не докосвате пода. Направете серия и обърнете на другата страна, за да завършите движението изцяло. Опитайте се, когато работите, да не накланяте тялото напред и повдигайте таза по вертикала. Движението е с малка амплитуда.

4. Банан

Легнете по корем на пода с изпънати напред ръце и леко отворени стъпала. От тук направете обратна извивка, изпъвайки ръцете леко нагоре и отлепвайки краката от пода. Задръжте така за момент, като фиксирате тялото в крайна горна точка, и пусне обратно надолу. Повторете в серия, като се стремите да стягате максимално краката и седалището. Пазете кръста и намалете амплитудата на извивката, ако усетите дискомфорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай