Спестяват на църквата милиони за "Ал. Невски"

Законът за вероизповеданията зацикли, форсират поправката през данъчен

Спестяват на църквата милиони за "Ал. Невски" | StandartNews.com

София. Държавата ще спести на Българската православна църква няколко милиона лева за изваждането на нотариален акт за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Поправката ще мине през закона за местните данъци и такси, тъй като промените в Закона за вероизповеданията зациклиха и скоро няма да видят бял свят.

А властта вече се ангажира да спре позора църквата да е без документ за собственост за най-големия храм в България.

Реформата вече мина през ресорните парламентарни комисии, в четвъртък ще влезе на първо четене в пленарната зала, съобщи пред "Стандарт" шефът на бюджетната комисии Йордан Цонев.

От 1 януари 2014 г. регистрираните вероизповедания ще са освободени от данък за придобитите храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за богослужения, както и поземлените имоти, върху които са построени.

За нотариалния акт на "Св. Александър Невски" църквата моли всяка нова власт, но досега всички опити са били директно или заобиколно пренебрегвани. Последно общината обеща да направи данъчна оценка на катедралата, която се очаква да излезе. Тъй като няма други документи за собственост, БПЦ трябва да вземе нотариалния акт по давност. При издаването му обаче освен нотариални такси се дължи местен данък от 2,5 на сто от данъчната оценка, обясниха юристи пред "Стандарт".

Тъй като храмът на практика е безценен, се очаква тя да е много висока. По груби изчисления на духовници данъкът за придобиване щеше да е между 2 и 3 милиона лева - пари, които Св. синод няма. Липсата на нотариален акт е пречка църквата да кандидатства за реставрация на "Св. Александър Невски" по европрограми.

Със същите законови промени всичките храмове на всички регистрирани вероизповедания ще бъдат освободени и от такса смет. В момента някои общини не събират местния налог от молитвените домове, но това става с решение на местните парламенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай