Спасяват икона на Апостола в Румъния

Спасяват икона на Апостола в Румъния | StandartNews.com

Добрич. Група родолюбиви българи от каварненското село Белгун се захванаха да спасяват наша църква в Румъния. В нея дори се пази икона на светите братя Кирил и Методий, която била дарена на храма от Васил Левски. Дяконът тогава е бил учител в селото.

Сега нашенците са писали до министъра на културата Петър Стоянович, за да търсят държавно съдействие за спасяването на ценни стари икони - дело на тревненския майстор Захари Цанюв и синовeте му. Те се намират в църквата "Св. Троица" в днешно румънско село, съобщи пред "Стандарт" Маргарита Ковачева - дългогодишен секретар на читалището в Белгун.

Храмът се намира в днешното село Михаил Къгулничану, носило името Еникьой. Преди време то е било населено с българи, като църквата е на над 150 години и е била съградена в двора на семейството на Ангел Греков. Днес негова наследница - Йорданка, съпругът й и преподаватели от Шуменския университет са се захванали да съхранят ценните икони. "В годините открихме много неща, защото днешните каварненски села Белгун, Видно са заселени с хора, които са живели в Еникьой и съседното му Касъм. Църквата бе действаща допреди 2 г., но сега е заключена и се притесняваме, че иконите в нея ще се повредят, защото има следи на времето по външните стени на храма. Ще се радваме, ако поне иконостасът бъде спасен", разказа Ковачева.

В румънското село е и къщата, в която Апостола е живял, докато учителствал там. Сега в дома живее румънско семейство. Там при Дякона са ходили Стефан Караджа и Панайот Хитов да го уговарят да стане знаменосец на четата на Хитов. "От моя стринка дори знам, че по това време Левски е имал и приятелка и за това е имало и песен, но тя е на 83 г. и не може да ми я запее", каза още Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай