Спасяват болно дете с половин милион

Спасяват болно дете с половин милион | StandartNews.com

Варна. Половин милиона лева дава държавата, за да спаси живота на 8-месечната Виктория Веселинова. Това стана възможно, след като отпадна лимита от 180 хил. лв. на Фонда за лечение на деца.

Вики е едно от шестте деца, които се нуждаят от толкова скъпо лечение. Родителите й, Диана и Веселин, едва сдържат сълзите си от надежда и благодарност за шанса, който получиха.

Вики е първото и единствено дете на семейството. След раждането се оказало, че Диана не може да има повече деца. Родителите й обаче нямали време да се порадват на най-скъпото си. Едва 4-5 дни, след като се появило бебето на бял свят, лекарите установили, че страда от рядко заболяване - синдром на Бекуит–Видеман. Засега в България това е единственият случай, а в цял свят има не повече от 400 болни.

Заради болестта бебето не може да се храни, прави гърчове, в органите й се образуват кисти, които могат да доведат до тумори или да предизвикат епилепсия и церебрална парализа. От недояждането Вики тежи едва пет килограма, едното й око пък е синьо, а другото черно.

Единственият шанс на Вики е скъпата операция в чужбина. За нея обаче трябват 166 800 английски лири, отделно са разходите за транспорт. Първоначално родителите изпаднали в ужас, че няма откъде да намерят парите. От Фонда за лечение на деца обаче са им обещали да покрият всички разходи. Семейството лети на 15-ти октомври от аерогара София за Лондон. 

Двамата родители не могат да скрият радостта си и са изключително благодарни на държавата за бързата и безвъзмездна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай