Спасението на света е българско

Спасението на света е българско | StandartNews.com

София. Според мълвата от последните дни френското село Бугараш е единственото място, където хората могат да се спасят от края на света. Неговото име обаче има български корени, твърди ученият проф. Николай Овчаров.

Има идея, че името идва от IХ век от немското име буркхарт, но аз не виждам особена връзка, според мен то е с български корени, казва ученият пред агенция Фокус. Според него доказателство за това е и последната редакция на френската Уикипедия, където се вижда, че самите французи виждат връзката между името на селото – "Бугараш" и "българи".

Тук обаче не става дума за съвременния вариант на думата, а за т.нар. бугри или бугараши, както са наричани еретиците в Средновековна Франция, обяснява проф. Овчаров. Според него става дума за нашето богомилско движение, което се разпространява не само у нас, но и в много части на Европа, включително в Южна Франция и в Италия.

През 1167 г. в южнофренския град Сан Феликс дьо Караман се провежда голям събор на еретиците, в който идват специално хора от България, те се ръководят от български богомили, припомня археологът. През 1223 г. дори се споменава за папа Вартоломей, техен ръководител, който бил от земята на българите. Заради това в началото на ХIII век дори папа Инокентий III обявява поход срещу еретиците в Южна Франция.

От тези времена във Франция са останали множество топоними – над 100, едно от тях е и Бугараш, казва проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай