Соларни системи свалят сметките

Инвестицията се избива за около 2 години, а топлият душ е без пари

Соларни системи свалят сметките | StandartNews.com

София. Безплатен обяд няма, е казал народът. Същото важи и за душа, особено при актуалните цени на водата, тока и топлата вода. Да, ама не, казва още българинът. Относно обяда - засега няма как нещата да се променят и той ще продължава да си е платен. Чрез модерните технологии обаче топлият и приятен душ наистина може да ни излезе без пари. Това става с набиращите все по-голяма популярност у нас слънчеви бойлери. Използването им пести доста пари както на абонатите на топлофикациите, така и на семействата, които изобщо нямат достъп до централизирано отопление, а разчитат на електрически уреди за подгряване на вода.

Освен за подсигуряване на топла вода в банята и по чешмите слънчевите бойлери може да се използват и за подпомагане на отоплението на дома през зимата.

За съжаление обаче, поне засега, соларните системи трудно заместват изцяло парното или печката, тъй като през студения период от годината слънцето свети по-малко и само с тази система не може да се постигне адекватна температура. В най-добрия случай през зимата слънчевият панел успява да загрее водата до 40 градуса. Затова почти всички такива системи може да се свързват и към електрическата мрежа. В този случай те харчат ток, но отново се постига икономия от сметката, защото слънчевият панел дава сериозно "рамо" и бойлерът ползва тока само като допълнение за постигането на желаната температура.

Инвестицията за оборудването на дома със соларна система не е кой знае колко голяма. Обикновено излиза 2-3 хил. лв. в зависимост от големината на къщата или апартамента, броя на членовете в семейството. Вложени веднъж обаче, парите ще се избият за около 2 години, тъй като след монтирането на високотехнологичния бойлер веднага ще забравите за високите сметки за ток и топла вода. А същевременно ще щадите природата, тъй като нито вие, нито местният ТЕЦ няма да изгаря въглища, мазут или друго гориво, за да ви осигури топла баня.

Цените тръгват от 1000 лева

Цените на слънчевите бойлери варират в зависимост от системата, която е необходима за конкретния дом. По принцип на пазара се предлагат и готови комплекти, които в някои случаи вършат перфектна работа, тъй като са изготвени за най-разпространените типове домове. Почти няма разлика в цените на термосифонните системи и на слънчевите бойлери, като те идват по-скоро в зависимост от производителя, отколкото от типа. У нас може да се намерят както вносни, така и произведени тук уреди. Въпреки всеобщото мнение от последните десетилетия, че в повечето случаи "българското е боклук", при соларните системи разлики в цена и качество между внос и местно производство няма, твърдят специалистите. Доказателство за това е и фактът, че наши соларни системи се изнасят в много държави по света.

Цените на системите, предлагани в България, започват от около 1000-1200 лв. за уреди, подходящи за двучленни семейства. Ако в жилището живеят повече хора обаче, ще се наложи да си купите по-голям бойлер. За да подгрее повече вода, той ще има нужда от по-голям фотоволтаичен панел или пък няколко по-малки. Тогава вече сумата нараства и зависи от индивидуалния проект. За 3 до 4-членно семейство напълно достатъчен е бойлер от 200, максимум 250 литра. Като добавим и панелите, цената на цялата система ще бъде около 2300-2500 лв. Ако живеете във фамилна къща, която се обитава от 2-3 семейства обаче, и тази система няма да ви свърши работа, освен ако не искате да се изчаквате един по един пред банята. За подобни фамилии специалистите препоръчват система с бойлер с обем около 500 литра. Естествено подобна система няма да бъде никак евтина и може да се наложи да платите и над 5000-6000 лв. Въпреки това инвестицията ще се изплати за не повече от 2 години, тъй като сметките за ток на подобна къща излизат по неколкостотин лева всеки месец.

Освен това имате право да се възползвате от Европейската програма за кредитиране на енергийната ефективност у дома (REECL), която работи с няколко банки у нас. В такъв случай ще може да получите 20% от вложените средства обратно. Самото кандидатстване изобщо не е трудно и не изисква някакви специални документи, за които бюрокрацията да ви скъса нервите. Програмата има и някои ограничения - сумата за възстановяване не може да надвишава 1000 евро, т.е. ако си купите система на цена до 10 000 лв., ще може да си върнете 2000 от тях. В случай че соларният ви бойлер и панелите струват повече, отново може да си върнете 2000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай