Софийска духовна семинария отбелязва годишнина

Откриват ретроспективна изложба по повод празника

Софийска духовна семинария отбелязва годишнина | StandartNews.com

София. Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" чества 110 години от основаването на средното духовно училище. По този повод в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска Св. Литургия.

За годишнината на семинарията в 11 часа ще бъде открита ретроспективна изложба, съобщиха от пресцентъра на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски". Тя ще бъде пред сградата на Богословския факултет на пл. „Света Неделя".

Възникването на книжовните средища у нас, развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средната духовна школа в София, подемът през 19-ти век и трудностите, през които минава семинарията, са част от моментите, които са показани на 20-те пълноцветни табла. Изложбата представя етапите на развитие на семинарията до наши дни.

Над 200 снимки, документа и архивни материали от Семинарията, Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий", Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи, са използвани за създаването на изложбата по повод 110 години от основаването на средното духовно училище.

В събота, 14 септември, Кръстовден, Софийската семинария отвори врати за новите си ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай