София, Варна и Сандански със специални награди в Чудесата

Победителите във всички категории, техните подгласници, гости и организатори в обща снимка след успешния край на кампанията

София, Варна и Сандански със специални награди в Чудесата | StandartNews.com

Три специални награди бяха раздадени на петата поредна церемония от кампанията "Чудесата на България", която завърши преди минути в студио 1 на БНТ. Организаторите от "Стандарт" изненадаха кметовете на София и на Варна - Йорданка Фандъкова и Иван Портних, които бяха сред гостите на изключително стилното тържество, както и на бизнесмена Стефан Шарлопов.

Специална награда взе базиликата "Света София" . Йорданка Фандъкова я получи от вицепрезидента Маргарита Попова. "Този обект е посетен над 100 000 туристи", каза столичният кмет

Специална награда имаше и за Аладжа манастир край Варна, който отбеляза рекорден брой посетители тази година. Министърът на образованието Тодор Танев я връчи на Иван Портних. "Ние сме дъщери и синове на велика динация и носители на чисти гени. Те са в нашите вени и на тези, които са построили Аладжа манастир", отбеляза министърът.

"Сърдечно благодаря на в. "Стандарт" и на главния му редактор г-жа Бозукова за наградата. Тя показва, че усилията ни не остават незабелязани", каза кметът на Варна Иван Портних.

Трета специална награда дойде от новоучредената категория "Спа дестинация". Да я връчат първи в историята имаха честта
Атанаска Николова и Ирена Георгиева, зам.-министри съответно на на екологията и на туризма. Спечели я Парк хотел "Пирин" в Сандански в лицето на своя собственик Стефан Шарлопов. "Благодаря на Славка Бозукова и на в. "Стандарт". Чудесна инициаатива. Наградата е за Сандански и за България, която е втора по залежи на минерални води след Исландия. Ще ни изстрелят в космоса, когато се научим да ги използваме правилно", отбеляза Стефан Шарлопов.

Към аудиторията в началото на предаването се обърна и г-жа Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт" - вестникът, който за пета година организира кампанията и буквално съживи културно-историческия туризъм.

"Благодаря на стотиците хиляди българи, които със своето гласуване и тази година подкрепиха Чудесата на България. Всеки от претендентите за голямата награда се радва на достатъчна популярност и наистина е повод за национална гордост.

За съжаление въпросът не е с кое от тези чудеса се гордеем най-много, а дали ние, българите, вече можем да изпитаме подобно чувство. Първосигналният ми отговор е – не. Защото жестоката истина е, че повечето от нас са се превърнали в безчувствени песимисти, в хейтъри, за които омразата към всички и всичко е едно модерно съществуване. Но гледайки всички тези вековни чудеса, тук, в студиото, мога да кажа съвсем искрено– да, има с какво, ние, българите да се гордеем. Особено тази година.

Потънали в политически интриги и житейски несгоди, сякаш пропуснахме факта, че България след десетилетия чакане, най-накрая попадна в сърцето на световното културно-историческо наследство. В най-големия музей в света – Лувъра, в продължение на 3 месеца, бяха показвани едни от най-ценните артефакти, намерени по нашите земи от времето на траките. Над 2 милиона чужденци посетиха изложбата, дори знаменитият режисьор Джордж Лукас се снима с вече световно известната бронзова глава на Севт трети, копие от която днес кметицата на Казанлък е донесла в студиото ни. Снимките бяха на фона на уникалните ни тракийски съкровища – две от които се съревновават днес – тракийското и рогозенското.

Тази изложба стана възможна благодарение на усилията на много хора, но най-вече на Вежди Рашидов, който за радост вече преживя най-трудните си дни и утре се завръща у нас. Пожелавам му да ни радва с още нови чудеса.
След триумфа на изложбата и в Париж, и в Лос Анжелис, след впечатляващия успех на изложбата на варненското злато в Япония и в Брюксел, сега на ход е държавата. Или ще успеем да се възползваме от повишения интерес към България и ще привлечем нови туристи за културно-исторически туризъм. Или за пореден път ще се задоволим само с петте минути слава, а чудесата ни ще стоят в очакване на нова покана за изложба по света.

А отговорът на въпроса защо правим кампанията „Чудесата на България" е много прост. Заради най-голямото чудо на България – нашите деца. За да знаят, че тези 47 000 артефакта от 7 епохи, които съставляват българското културно-историческо наследство, не са просто предмети от миналото - руини, монети, съкровища. Зад всяко от Чудесата на България стоят хора. Могъщи царе, велики пълководци, гениални умове, променили с делата и идеите си не само нашата, но и европейската и световна история. За тях искам да разкажем на младите. И така да им дадем пример – различен от този, който всеки ден виждат във фейсбук. За да знаят, че има хора, които вярват в чудесата и други- които ги правят. И да не живеят единствено с чудесиите на днешния ден", завърши г-жа Бозукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай