Сряда,

Снимаха с дрон Перперикон

От: Администратор -
A
A
A

Дрон засне от птичи поглед величието на Перперикон. "В края на лятото и малко преди приключването на разкопките през октомври аз поръчах да бъдат направени въздушни снимки. Те се извършиха с модерната технология на дрона - малки управляеми хеликоптери с монтирани на тях камери", обясни проф. Николай Овчаров, който от години проучва скалния град.

"При скандалите около липсата на пари за разкопки тази година някой си позволи да нарече Перперикон "малко и незначително антично и средновековно градче". По тази причина поръчах аероснимките", уточни българският Индиана Джоунс. Според археолога аерофотосите дават престава за мащабите на скалния град и са в състояние да развълнуват и най-предубедения човек.

"На фотографиите ясно се вижда наситената гъсто със сгради крепост в най-високата част на хълма - Акропола, която е естествен център на целия скален град. Непосредствено под нея от юг е грандиозният Дворец светилище, с който през III в. са свързани чрез обща крепостна стена", каза археологът. Той уточни, че до двореца води изсеченият в масива скален проход - Свещения път, където са концентрирани най-важните представителни помещения, сред които прочутата открита към небето зала с Олтара на Дионис. Именно там са били Александър Велики и бащата на Октавиан Август, каза проф. Овчаров. За 14-те години работа на Перперикон той е разкрил почти 20 декара от скрития в горите древен град.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички