Снимаха с дрон Перперикон

Снимаха с дрон Перперикон | StandartNews.com

Дрон засне от птичи поглед величието на Перперикон. "В края на лятото и малко преди приключването на разкопките през октомври аз поръчах да бъдат направени въздушни снимки. Те се извършиха с модерната технология на дрона - малки управляеми хеликоптери с монтирани на тях камери", обясни проф. Николай Овчаров, който от години проучва скалния град.

"При скандалите около липсата на пари за разкопки тази година някой си позволи да нарече Перперикон "малко и незначително антично и средновековно градче". По тази причина поръчах аероснимките", уточни българският Индиана Джоунс. Според археолога аерофотосите дават престава за мащабите на скалния град и са в състояние да развълнуват и най-предубедения човек.

"На фотографиите ясно се вижда наситената гъсто със сгради крепост в най-високата част на хълма - Акропола, която е естествен център на целия скален град. Непосредствено под нея от юг е грандиозният Дворец светилище, с който през III в. са свързани чрез обща крепостна стена", каза археологът. Той уточни, че до двореца води изсеченият в масива скален проход - Свещения път, където са концентрирани най-важните представителни помещения, сред които прочутата открита към небето зала с Олтара на Дионис. Именно там са били Александър Велики и бащата на Октавиан Август, каза проф. Овчаров. За 14-те години работа на Перперикон той е разкрил почти 20 декара от скрития в горите древен град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай