Снегът покри гъбите

Снегът покри гъбите  | StandartNews.com

В деня на изборите няма да вали, все още не става за ски

Тази неделя любителите на планинския туризъм и берачите на гъби няма да могат да се насладят на хобито си. По-вероятно е да излязат до урните, тъй като е изборен ден, а времето ще е студено. Това прогнозираха вчера метеоролози. Първият за годината сняг вече заваля на Витоша. В района на хижа "Алеко" и Черни връх вече са натрупали няколко сантиметра. Това може да се види и на камерите на сайта kamerite.novatv.bg. Сняг все още няма в районите на курортите Боровец и Банско, но се очаква до неделя и там да се образува снежна покривка. Тя обаче не става за ски, категорични са синоптиците. Те предупреждават, че зимата чука на вратата ни и тази година по всяка вероятност ще настъпи по-рано от обичайното.

Тя обаче ще е сравнително топла. Това ще е четвъртата подред топла зима, която се очертава. Температурите у нас ще са с градус, градус и половина по-високи от обичайните, но ще си има и студени дни с много сняг. През следващите дни в планините остава предимно облачно и дъждовно. На места валежите от дъжд ще се преобразуват в снежни, над 2000 м. Ще бъде ветровито и температурите ще са ниски. За областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас продължава да е валиден жълт код за обилен дъжд. Времето ще се задържи облачно, но валежите от дъжд постепенно ще спират. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Атмосферното налягане ще се повиши още и ще бъде по-високо от средното. Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи, значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Вълнението на морето ще е 2 - 4 бала. Температурата на морската вода е 16 - 18 градуса. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра - около 1. Над Източна България ще се задържи облачно, а в западните райони ще има разкъсана облачност. Вятърът в по-голямата част от страната ще стихне, в източните райони ще е слаб до умерен, предимно от север. В неделя за изборния ден ще преобладава облачно време. Температурите ще останат ниски, като максималните ще са около 13 - 16 градуса. Ще бъде почти тихо и на места в низините сутринта ще се образуват мъгли. По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има в часовете около и след обяд. Над планините ще има разкъсана облачност, над много райони намаляваща и до слънчево. През следващата седмица се очаква понижение на температурите и сняг. Очаква се това време да продължи 4-5 дни, през които максималните температури ще се движат от 4 до 8 градуса. В края на месеца се очаква повишение на градусите.

Енергото засилва екипите, за да не спира тока

Електроразпределителните дружества в цялата страна са предприели допълнителни мерки, за да подсигурят захранването в дните около местния вот. Екипи на енергото проверяват всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции и обектите, свързани с провеждането на изборите. В неделя ще дежурят всички налични аварийни екипи, които да могат да реагират своевременно при проблем с електропреносната мрежа. Всички екипи са оборудвани с авариен резерв и материали. Във връзка с извършване на оперативни превключвания за подготовка на планирани дейности в електроразпределителната мрежа на територията на област Перник обаче за периода 26 октомври - 1 ноември може да има временни прекъсвания на тока, предупреждават от енергото.

Обявиха урагана Патрисия за най-силен

Ураганът Патрисия е най-силният, регистриран някога в Западното полукълбо, съобщиха от Националния център на САЩ за ураганите, цитирани от Асошиейтед прес. Очаква се стихията да стигне до Мексико. Ураганът е от максималната пета категория по скалата на Сафир-Симпсън със скорост на съпътстващите ветрове до 325 км/ч.

Вчера той се насочи към тихоокеанското крайбрежие на Мексико, в момента е на около 255 километра в посока юг-югозапад от Мансанийо и се движи на север-северозапад със скорост от близо 17 км/ч. Националният център на САЩ за ураганите прогнозира, че навлизането на урагана над Югозападно Мексико ще е с потенциално катастрофални последици.

Пожарната накрак заради дъждовете

От служба Пожарна безопасност и защита на населението също са предприели мерки за безопасност в изборния ден. На места, където е възможно да има усложняване на обстановката поради обилни валежи, са предвидени допълнителни екипи, които да се намесят в случай на нужда предвид метеорологичната обстановка в страната. От пожарната предупреждават гражданите, които ще посетят изборните секции, да знаят, че:

- не трябва да се пуши в коридорите и помещенията, където ще се извършва гласуването;
- при спиране на електричеството да не се ползват свещи, запалки и др., а електрически фенери;
- при евентуален пожар да не се създава паника, необходимо е гражданите да запазят спокойствие и напуснат сградата по най-бързия начин;
- при необходимост да се ползват противопожарните уреди, намиращи се в сградите и помещенията, където се помещават избирателните секции;
- да не се нарушават направените заграждения за достъп до останалата част от сградите на училищата, в които ще има избирателни секции;
- да се използват само стандартни отоплителни уреди.

Торнадо уби шофьор и пенсионерка в Атина

Невиждано за Балканския полуостров торнадо връхлетя Атина и уби 40-годишен шофьор и 70-годишна пенсионерка. Силната буря, която се разрази в региона, причини и множество материални щети. Силният дъжд и тежките гръмотевици, които надвиснаха над Атина от рано вчера сутринта, бяха придружени от торнадо. Смерчът е ударил северните предградия на гръцката столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай