Смразяващата Тунджа приюти мъжкото хоро

Смразяващата Тунджа приюти мъжкото хоро | StandartNews.com

Пререкания помрачиха за кратко уникалната калоферска традиция на Богоявление рано сутринта мъжко хоро да влезе в ледените води на река Тунджа, предаде БГНЕС.

Минути след 8.00 часа, когато свещеникът трябваше да хвърли кръста в Тунджа, а мъжете да играят хоро и пеят първата песен "Залюбила е Василка двама", настана напрежение. Калоферци се разсърдиха, че друга група мъже - гости на града, първи са нагазили в реката. Стигна се до пререкания. Хубавите емоции и местните хора обаче надделяха и двайсет минути след 8 часа калоферци влязоха в реката, а водата заигра изпод нозете им. С тъпани и песни групата на мъжете наброяваше 150 калоферци, които хванати за ръце, смело нагазваха в ледените води. Стотици хора, застанали от двете страни на реката, наблюдават ритуала.

Така с бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете стигнаха до моста на Тунджа, водени от кмета на града Румен Стоянов. Над моста свещеникът хвърли кръста във водата, а белите гълъби полетяха в небето. За калоферци не е важно кой ще вземе кръста. Важно е да бъдат заедно. Тази година традицията отново е спазена и богоявленският кръст бе предаден на най-малкия участник в мъжкото хоро. Това е 4-годишният Недялко Димов. Уникалното за България калоферско мъжко хоро е единственото по рода си в страната и се изпълнява в подбалканския град близо две столетия. За обичая се знае вече по цял свят.

Местните хора твърдят, че който се хване на мъжкото хоро в Тунджа, ще бъде здрав през цялата година. Традиционно в нощта на Богоявление мъжете загряват цяла нощ с вино и домашна ракия, пеят песни и се веселят. Никой не ляга да спи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай