Сменили църковен имот до Карадере за храм

Сменили църковен имот до Карадере за храм | StandartNews.com

Варна. Варненската митрополия започва проверка на скандална заменка на църковни имоти непосредствено до местността Карадере. Близо 40 декара земя до морето са заменени за пустеещ терен с далеч по-ниска стойност. Не кон за кокошка, а кон за слама, е сделката от 2005 г., категоричен бе пред "Стандарт" общинският съветник от Бяла д-р Ростислав Минчев.

Дарена земя на местната църква "Св. Параскева" до морето е дадена срещу пущинак в обезлюденото вече село Кошута, обясни д-р Минчев. Той заедно с още двама членове на църковното настоятелство са се обявили срещу заменката тогава и били изключени. С решение на епархийския съвет и съгласието на тогавашния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил сделката била нотариално заверена. Църквата в Бяла получава 50 дка земя на цена от 5000 лева, а дава на компанията "Бяла Бийч тур" 36 дка до морето, оценени по 100 евро на кв. м, или за близо 3.6 млн. евро, обясни д-р Минчев. Според него в предварителния договор се посочвало, че фирмата трябва да се ангажира със строителството на новата църква "Св. Успение Богородично" и оградата й, с къщата на свещеника и да й дари 4 апартамента. Не всичко от това обаче се случило. Построиха макар и забавено новия храм "Св. Успение Богородично", който открихме миналата година, каза кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Наложило се да се направи дарителска кампания само за вътрешното оборудване на църквата, обясни той.

Компанията "Бяла Бийч тур" е посочена в договора за заменката, потвърди за "Стандарт" новият Варненски митрополит Йоан, който е възложил на юристи и оценители да направят проверка за изгодността на сделката. Да не се забравя, че тя е извършена с разпореждане на епархийския съвет, подчерта дядо Йоан, който смята, че щателно трябва да се проверят всички клаузи и последвали споразумения. "Бяла Бийч тур" през годините се преименува на "ББТ Проджектс". Според данни от Търговския регистър в съвета на директорите на компанията е Иво Иванов, който е и в управата на фирма "Титан АС" ЕООД.


Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, обясни главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай