Сълзите на св. Лаврентий сбъдват по 100 желания на час

Къде можем да си уловим падаща звезда

Сълзите на св. Лаврентий сбъдват по 100 желания на час | StandartNews.com

Пикът на метеоритния поток Персеиди е до 13 август

Уникално светлинно шоу гледаме между 9 и 13 август, когато е най-интензивен метеорният поток Персеиди, познат още като „Сълзите на Свети Лаврентий“.

В тези дни в нощното небе можем да видим понякога и над 80 падащи звезди на час.

Големината на космическите отломки e не по-голяма от песъчинка. В земната атмосфера те попадат на около 100 километра от повърхността на Земята. Заради високата им скорост - над 200 000 км/ч, въздухът пред тях се компресира, загрява и започва да свети.  Точно заради това те  изглеждат като падащи звезди. Персеидите са особено ярки, изгарят с цветни следи и светят продължително, което прави шоуто още по-интересно.

Максимумът на метеорния поток „Персеиди“ тази година ще се случи на 13 август между 10 и 15 часа за България. Но ще може да се наблюдават  и през нощта на 12 срещу 13 август,  както и  на 13 срещу 14 август - неделя срещу понеделник. Тогава за столицата Луната ще изгрее в 03:04 часа с 10% осветен диск, който ще наподобява изтъняващ сърп и затова няма да затруднява наблюдението на Персеидите..

Самият радиант (малка област на небосклона) на потока е локализиран близо до звездата η от съзвездието Персей, което веднага след свечеряване е видимо на хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи това съзвездие се издига все по-високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеидите се подобряват. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч., а ефективни наблюдения ще могат да се правят до около 05:20 ч.

Потокът Персеиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 109P/Swift-Tuttle. Тя е дългопериодична и преминава през перихелия на орбитата си веднъж на всеки 133 години. За последен път 109P е преминала през перихелия си на 11 декември 1992 г. От около 17 юли до 24 август всяка година Земята прекосява тези метеорни роеве, поради което в безлунните нощи през същия период се наблюдава повишена метеорна активност. За последната допринася и фактът, че Персеиди се застъпва по време с описаните по-горе потоци Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, както и с още няколко по-слаби потока. Така на практика всички те дават своя принос в общата висока метеорна активност през летните безлунни нощи. 

Най-добре метеорният поток се вижда извън града, като в планината например или пък някое отдалечено поле. В това отношение нашата столица е облагодетелствана заради Витоша, която осигурява повече възможности.

Добре е около вас да няма гори, за да може небето да бъде чисто.

Ако сте от София и искате да  видите най-добре потока, мястото, което предлагаме, е село Железница. Там светлините на столицата пречат най-малко.

Ако някой желае да направи нощно изкачване, може да отиде до платото над хижа Алеко и или пък около самия Черни връх. Хората с туристически дух могат да се насладят на метеорния поток в Говедарци. Там ще ги зарадват невероятните поляни. Можете да се радвате на това уникално вечерно преживяване и около Мальовица, Боровец, по пътя за Пловдив, където има и хотели наблизо.

Вазовата екопътека в Искърското дефиле, както и край река Ерма до Трън са други опции.

За тези, които се намират край Варна, е добре да изберат място  поне на 10 километра от града. Подходящи са по-високите полета, които са около Кичево или Приселци. Камен бряг и Калиакра на север също са добър вариант.

На южното черноморие пък е подходящ връх Мара Лишанка, който се намира на 1.5 километра от село Веселие.

Пловдив е близо до Родопите, където има много прекрасни открити поляни и те далеч не се изчерпват с Роженските до Чепеларе или до Гела, които са сред най-популярните места за наблюдение на Персеидите. В района.са Кръстова гора, Белинташ, язовир Беглика или Доспат - изборът е огромен.

За да бъде наблюдавано светлинното шоу, не са нужни уреди като бинокъл или телескоп. То се вижда най-добре с просто око, а скоростта на падащите звезди е доста висока - ако се наблюдава с такива инструменти, гледката може да се изпусне.

Не е нужно да премрежвате поглед, докато се наслаждавате на падащите звезди. Трябва да гледате свободно, с широко отворени очи. Не се взирайте в мобилния си телефон или друг светлинен източник, защото това разсейва очите.

Другото особено важно за наблюдението е търпението. Ако е нужно, изчакайте да отминат облаците. Посветете на звездите и нощта колкото може повече време.

И не забравяйте да си носите топли дрехи и одеало.

Ако много ви е харесала нощта под звездите и искате да видите отново светлинното шоу, трябва да знаете, че Персеидите могат да се наблюдават и след пика. Метеоритният поток ще започне да намалява на 21-22 август и ще спре напълно до края на месеца.

А за по-суеверните - можете да си пожелавате по около 100 желания на час!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай