Четвъртък,

Служител получава заплата, без да е работил 6 години

От: Администратор -
Служител получава заплата, без да е работил 6 години
A
A
A

Роден държавен служител кандидатства за рекорд на Гинес. Петър Илиев е уволняван 4 пъти досега и е връщан на работа три пъти, като очаква скоро да бъде върнат на длъжност отново. Той получава заплата, без да е стъпвал на работа вече цели 6 години, съобщава bTV. Илиев е инженер по телекомуникационна техника, като е бивш директор на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения към транспортното министерство. "Сега пак ще заведа дело и пак ще ме възстановят", убеден е Илиев.

Той планира да подаде документи за Гинес рекорд малко преди да се пенсионира като държавен чиновник, без да е полагал труд. Илиев е сметнал, че държавата е загубила над 30 хиляди лева от неговия казус. Странният рекорд си има и история - през 2009 г. Илиев се кара с тогавашния изпълнителен директор на Агенцията Красимир Симонски, след което е уволнен заради конфликт на интереси.

Възмутен, инженерът подал документи в съда, като след две инстанции печели и е върнат на работа. Още в деня на преназначаването му обаче той бива съкратен с аргументацията, че е сменено името на дирекцията му. Следват нови дела, назначавания и уволнения. За 6 години и 4 уволнения държавата е продължавала да плаща съдебни разноски и обезщетения.

Ресорният заместник-министър Валери Борисов призна, че по този казус са ангажирани 50 чиновници и поне 10 институции. Причините за уволнението на Илиев са констатирани нарушения, твърди пък транспортното министерство.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички