След цените на тока: БСП иска ревизия на ВиК и парното

След цените на тока: БСП иска ревизия на ВиК и парното | StandartNews.com

София. Цените за водата и парното ще поевтинеят след ревизия на данните за загуби по мрежата от страна на дружествата. Това заяви за "Стандарт" соцдепутатът Явор Куюмджиев минути след като внесе промените в закона на енергетиката.

С новите текстове няма да нараснат цените на електричеството, допълни още той. Поправките в закона за енергетиката отменят таксата за повторно включване при спрян ток за неплатена сметка. Дружествата ще могат да спират тока на неизрядните си клиенти едва след тридневно уведомление.

"Електричеството ще бъде прекъснато, но това не може да се случва в ден, предшестващ почивен ден, т.е. петък или например Коледа", поясни Куюмджиев.

А до 8 часа след плащането ще са длъжни да възстановят електрозахранването. Експерти от БСП вече правят и анализ на цените за водата и парното. Оказало се, че дружества в страната с подменена мрежа продължават да обявяват същите загуби както преди ремонтите. Няма как да се губи същото количество вода, при положение че системата в град Х е била подменена точно заради установените течове, аргументират се соцдепутати. Подобно било положението и с местни топлофикации. Намаляването на цената на водата и парното е задача на соцдепутатите лично от лидера им Сергей Станишев, припомниха запознати. Още в първите дни на новата парламентарна сесия Станишев предупреди, че иска анализ на дружествата и варианти за по-евтини вода и топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай