След балотажа сменят ЦИК

След балотажа сменят ЦИК  | StandartNews.com

Решението дали да се прекрати мандатът на ЦИК ще бъде взето след втория тур на местните избори в неделя. Това е решил коалиционният съвет в Народното събрание. "Тази тема бе обсъдена в коалиционния съвет, необходими са промени. Ще се анализира практиката на тези избори, които може би са най-сложните за организиране и за това изпъкнаха толкова проблеми. Депутатите ще решат", разясни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

МВР шефът смята, че полицията се е справила много добре с охраната на първия тур на вота. Според Бъчварова вината за хаоса с предаването на протоколите в софийската зала "Арена Армеец" е изцяло на Централната избирателна комисия. "Аз не прехвърлям вина - това е тяхна отговорност. Съжалявам за всички неприятности, които хората са изтърпели - те са недопустими. Надявам се депутатите да приемат промени, така че да направят изборната администрация много добре работеща. Навярно помните как беше приет и наложен този закон. В момента трябва да се справим с всички грешки, които са в него", коментира Бъчварова. Тя се обяви за разграничаване на правомощията и отговорностите на всички органи и институции при провеждането на избори. На въпрос за подготовката за балотажа вътрешният министър уточни, че организацията е много точна.

"Анализираме рисковите секции, за да можем там да засилим присъствието си. Надявам се да ви е направило впечатление как се справихме с тези избори. Операциите, които проведохме 2 дни преди тях, обхванаха широк кръг от хора, за които имаше сведения, че се подготвят за неправомерни действия", посочи тя. 11 155 служители са участвали в тези акции и това бил прагът на възможностите на МВР. "С присъствието си на практика те осъществиха един много силен контрол и изненадите в резултатите на някои общини доказват, че са били ефективни", каза още Бъчварова. "Ще имаме още по-добри възможности за балотажа, понеже няма да е във всички общини и ще се съсредоточим там, където са най-рисковите секции", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай