След половин век! Уникални разкрития за Нийл Армстронг на Луната

Какво преживяване са имали първите астронавти на Луната

След половин век! Уникални разкрития за Нийл Армстронг на Луната | StandartNews.com

Половин век по-късно, стана известно едно изключително преживяване на легендарния екип астронавти, които първи стъпиха на Луната.

През май 1969 г. "Аполо 10" провежда генерална репетиция за първото кацане на човек на лунната повърхност. Мисията е успешна, като тричленният екипаж обикаля Луната в продължение на повече от 10 часа и се отделя, а след това отново се присъединява към лунния модул за кацане, припомня научното издание IFLScience.com.

Докато са сами на далечната страна на Луната, астронавтите съобщават, че чуват "свистящ звук", за който един от тях казва, че "звучи като космическа музика". Звуците били записани от камерите на борда на "Аполо 10", но са оповестени публично чак след близо 50 години.

На стенограмите се вижда как астронавтите от "Аполо 10" Томас Стафорд, Джон Йънг и Юджийн Чернан обсъждат чутия от тях необясним звук:

Чернан: Уоооооооооооооу.

Йънг: Чухте ли и вие това свистене?

Чернан: Да. Звучи като, нали знаете, космическа музика.

Йънг: Чудя се какво е това.

НАСА предупреждава екипажа на историческия "Аполо 11", включително Майкъл Колинс, който лети сам в командния модул, докато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се отправят към повърхността на Луната, да следят за звуци.

"Сега в слушалките ми се чува странен шум, странен звук у-у-у", пише Колинс в книгата си "Пренасяне на огъня": "Пътешествия на един астронавт". "Ако не бях предупреден за него, той щеше да ме изплаши до смърт".

Шумът започва, след като лунният модул се отделя от основния модул, и приключва, когато той се приземява на Луната. За щастие, по времето, когато Колинс чува шума, което се случва, когато НАСА губи връзка с тях в продължение на един час, както се очаквало, той вече бил обяснен.

"Радиотехниците (а не феновете на НЛО) имаха готово обяснение за него", пише Колинс. "Това беше смущение между УКВ радиостанциите на ЛМ и командния модул."

НАСА потвърди това обяснение, когато публикува видеоматериала през 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай