Славка Бозукова: Европарите да се разпределят справедливо

Славка Бозукова: Европарите да се разпределят справедливо | StandartNews.com

Необходима е законодателна промяна, даваща равен и справедлив достъп на печатните и електронните издание до европарите. Това заяви в студиото на bTV главният редактор на в."Стандарт"  Славка Бозукова. „Да, и ние имаме проверка в „Стандарт" и според мен това е абсолютно нормално. Когато има сегментация на пазара обаче, това наистина е притеснително. Ние като четвърта власт сме длъжни да показваме максимална прозрачност. И по този начин ще се отговори на един важен въпрос – кои от вестниците са на „изкуствено дишане" и кои са на пазарна основа".

„Абсолютно нормално е НАП да проверява всички стопански субекти, а медиите са такива. Тревожното е, когато се чуе за една проверка, свързана с непосредствени политически събития", посочи Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z.

Петьо Блъсков, главен редактор на „Труд", коментира: „Не бива тези две неща – медията като публична институция и търговското предприятие да бъдат обединявани. Затова нека НАП да си върши своята работа, а ние като обществени институции да си вършим своята".

Председателят на СЕМ Георги Лозанов посочи, че медиите са под особено внимание и това е обяснимо. „Има смисъл проверките да бъдат съобразявани и с публичния ефект, който ще предизвикат. Въпросът е да се прилагат равнопоставено".

„Славка Бозукова прави невъзможни неща ,за да докара някакви приходи на вестника си и то не от рекламодатели и бизнеса си, а от кампании, свързани с държавни поръчки. Това няма как да не се отрази на журналистиката", коментира Светлана Джамджиева.


На свой ред Славка Бозукова посочи: „Смятам, че ролята на държавата е да създава нормална пазарна среда и субектите да се развиват пазарно. Тези европейски пари са за популяризиране на дейности и програми. Печатните медии са взели едва 4% от тези средства. Затова нашият апел към държавата е да се направи справедливо разпределение на тези европейски пари. Ние не сме против електронните издания".

„За мен закриването на всяко издание е негативен сигнал", допълни главният редактор на „Стандарт".

Според Петьо Блъсков проверката на НАП на медиите зависи от „работата на чиновниците": „В България има гигантска несправедливост по отношение на законодателството, което осигурява финансиране по отношение на електронните и печатните медии. Електронните са облагодетелствани и парите смучат те. Те се осигуряват както от държавата, така и от рекламните пари. Докато ние в печатните медии трябва да возим битки по търгове, конкурси и т.н. Веднъж за винаги медийната комисия, която сега работи, трябва да вземе този въпрос в ръцете си, да го даде на юристи и да го режи. За да има равнопоставеност

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай